RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her har det gått ulv

Hvordan vite om det er ulvespor man oppdager på turen?

OSLO: Ulvepoter kan minne om hundepoter.

– I prinsippet har de likartet sporavtrykk - med symmetriske avtrykk etter 4 tredeputer, hvor de to midterste tredeputene stikker like langt fram. Største forskjell på avtrykkene er i de fleste tilfeller størrelsen, de fleste hunder gir et mindre sporstempel enn ulv, forteller rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i Statens Naturoppsyn.

LES OGSÅ: ER DETTE ULVEN SOM TOK LIVET AV WENDY?

– Og ofte er det mindre forskjell mellom fram og baklabb på hund enn på ulv, hos ulv er praktisk talt alltid framlabben merkbart større enn baklabben. Og som oftest er labbavtrykket fra ulv lengre enn det er bredt, sier Wilberg.

Hunderaser som irsk ulvehund, Grand Danois, pyreneerhund, Leonberger, St. Bernhard, og store hannschäfere kan ha like store avtrykk som ulv. Men Wilberg legger også til at i mildvær kan alle sporavtrykk i snøen smelte ut og bli større enn de opprinnelig var.

For å være mer sikker på om det er ulvespor eller ikke, må det også spores etter dyret for å se hvor den går og hva den gjør.

Skrittlengden

– I tillegg er skrittlengden viktig, ulven er et langbeint dyr. I en normal marsjfart vil den ha en skrittlengde på 130 til 160 centimeter, men det varier litt med snødybde og forhold. Skrittlengden kan komme opp mot to meter ved større fart. Bare de mest langbeinte hunderasene kan fremvise slike skrittlengder, forteller Wilberg.

12 cm stort

Det øverste bildet viser labbavtrykk.

– Labbavtrykket viser flere avtrykk, flere ulver. Det største, hvor hansken ligger ved siden av og en lapp med centimetermerker, er av en framlabb. Framlabbene er størst. Denne er ca 12 centimeter lengde på avtrykket, forteller Wilberg, og legger til at normal størrelse på avtrykk i snø for ulveframlabb - kan variere fra 9-12 centimeter labbstørrelse.

– Snøforhold og farten på dyret vil påvirke labbavtrykket noe. Labbavtrykket over framlabben er fra en bakbeins labb, sier han.

Går i samme spor

Bildet med skrittlengde er etter to ulver.

– Skrittlengde måles fra det sted en labb settes ned til neste sted samme labben har satt avtrykk. Slik som ulven har gått på dette bildet, og som den ofte gjør, settes baklabben oppi samme sted som framlabben har vært, det betyr at det vises ikke spor etter alle fire beina, men egentlig bare framlabbene, sier Wilberg.

– Bildet viser en skrittlengde på 150 centimeter, det samme som lengden på skistaven. Dette er vanlig skrittlengde på ulv, ifølge Wilberg.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere