Her hekker flere og flere

Fylkesmannen gir Østensjøvannets Venner mye av æren for dette lyspunktet ved Østensjøvannet i den triste historien om hettemåkene.

ØSTENSJØVANNET: Ved Østensjøvannet har nemlig antallet hekkende hettemåker tredoblet seg – fra hundre til 300 par, melder Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Lager gode hekkekår

Arbeidet som gjøres rundt vannet i regi av Østensjøvannets Venner, gjør nemlig at den nær utrydningstruete arten får bedre kår for å hekke.

– Det er hyggelig at vi får ære for dette. Vi er glade for oppmerksomhet rundt jobben vi gjør og glade for at hettemåkene kommer tilbake i større antall. Den har en verdifull og viktig funksjon rundt Østensjøvannet, sier Amund Kveim, leder Østensjøvannets Venner.

Rødlistete fugler

Han har selv registrert at det er blitt flere av de rødlistete fuglene, som har status som nær truet, ved Østensjøvannet.

Les også: Fuglereder i fare

– Hettemåkene er jo en art som generelt er i tilbakegang, og tilbakegangen har vært spesielt stor ved Østensjøvannet. Nå har vi sett at de er tilbake igjen med en hyggelig koloni, sier Kveim.

Han kan fortelle at det er spesielt pensjonistgruppen i foreningen som har vært aktive med å rydde kratt og gjøre andre tiltak som gjør det mer fristende for hettemåker å hekke der.

Har ryddet kratt

– Vi har blant annet ryddet kratt på øyene i vannet. Det skaper bedre hekkeforhold med tanke på at hettemåkene må ha oversikt og rolige områder. En fin bieffekt er at vi får bedre siktlinjer slik at folk ser Østensjøvannet bedre. Dessuten forebygger det erosjon på øyene. Når krattet blir for høyt, får vi fort vindfall som bryter torven i filler slik at vi mister våtmarksvegetasjon, sier Kveim.

Les også: Nå kan du se fugler dale ned i skjul

Han understreker at alt venneforeningen gjør, skjer på oppdrag fra og i samarbeid med fylkesmannen og bymiljøetaten.

– Kjempejobb av skolene

I tillegg til seniorgruppa, har også skoleklasser adoptert sine egne områder i samarbeid med Østensjøvannets Venner.

Når seniorgruppa i venneforeningen har gjort grovarbeidet, rykker skoleelevene senere inn og klipper ned vegetasjon.

Dermed har Østensjøvannets Venner – og skoleelevene i området rundt vannet – sørget for et lite lyspunkt i den triste historien om bestanden av hettemåker.
Ifølge Fylkesmannen er det bare registrert 1.604 hekkende hettemåkepar i indre Oslofjord-området i år.

Les også: Du kan finne mye rart i Østensjøvannet

Det er tidenes laveste registrering og den rødlistete fuglen har status som nær truet.

I toppårets 1987 hekket hele 14.000 hettemåkepar i det samme området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.