RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her hjelper de barn og unge med leksene


FAGPRAT OVER WEBEN: Frivillige leksehjelpere sitter parat bak dataskjermen for å veilede elevene innen sitt fagfelt.
FAGPRAT OVER WEBEN: Frivillige leksehjelpere sitter parat bak dataskjermen for å veilede elevene innen sitt fagfelt. Foto: Foto: Michael Ray Vera Cruz Angeles
Oslo Røde Kors lanserer en ny og moderne versjon av Digital Leksehjelp. Med frivillige lekseveiledere via nett er hjelpen aldri langt unna.

OSLO: – For ungdom er bruk av video og chat en vanlig måte å kommunisere på. Når jeg viser løsningen til ungdom, ser de på nettsiden i bare ett sekund og forstår med engang hva de skal gjøre. Det ligger i fingerspissene. Nå som digitale løsninger er aktuelt i skolen, er det et naturlig skritt for Leksehjelpen å nå skoleelever også via nett, sier Stein Viggo Moe, aktivitetsansvarlig for leksehjelpen i Oslo Røde Kors.

Det er Oslo Røde Kors som står bak prosjektet, på oppdrag fra Utdanningsetaten. Tilbudet, som er ment for elever i ungdomsskolen og videregående skole, kan bli populært.

– Elever som sliter med et fag er avhengige av hjelp for å komme videre, og mange har begrensede muligheter til å oppsøke leksehjelpen fysisk. Med et tilpasset tilbud kan vi nå ut til en bredere målgruppe enn ellers, sier aktivitetslederen.

Les også: Karpe-Chirag hyller Café Condio

En fleksibel løsning

Det skal være lav terskel for ungdommer å få leksehjelp, de skal vite når de kan få hjelp og hvem de får hjelp av. Og ifølge Moe setter ungdommen stor pris på at frivillige bruker av sin egen tid til å hjelpe dem.

– Ungdommene opplever at de frivillige på Leksehjelpen tar seg tid, at de kan faget sitt og kan lære bort. Og elevene opplever at karakterene blir bedre. Jo mer man mestrer, jo større blir motivasjonen, sier han.

På Digital Leksehjelp registrerer ungdommene seg med fag og trinn, og da kan leksehjelperen enkelt se hvem som kan hjelpes. Det er også muligheter for chatting, sending av lenker og filer.

Webløsningen er knyttet opp mot Appear In, en ny videoløsning liggende i nettleseren, som gjør det enkelt å opprette kontakt. Videoløsningen har en funksjon der elev og leksehjelper kan dele skjerm, som gjør at elevene kan vise frem stiler eller oppgaver.

Les også: Det banket på døra hjemme hos Røde Kors-presidenten

Enklere på nett

Nå har Oslo Røde Kors et prekært behov for frivillige, digitale leksehjelpere.

– Vi jobber med rekruttering nå, men i Oslo Røde Kors er vi heldige som har en stor tilstrømning av frivillige. Etter hvert som aktiviteten vokser vil vi også ha konstant behov for nye frivillige. Det opplever vi også i alle andre aktiviteter som er i vekst, sier Moe.

Frivillige på Leksehjelpen må ha påbegynt eller fullført høyere utdanning innenfor et fagfelt. Dette gjør tjenesten til en fin frivillig aktivitet for studenter. I dag engasjerer Leksehjelpen førsteårsstudenter som pensjonister.

Moe tror noen kan tenke at det er vanskelig å jobbe via nett, men han kan berolige med at det er enklere å begynne som digital leksehjelper enn mange tror.

– Når de frivillige opplever hvor enkelt den systemet er å bruke, vil man tenke annerledes på saken i ettertid. At det hele gikk helt fint. Man lager en

Les også: På utkikk etter leksehjelp til kidsa

Søker etter frivillige

Det er gjerne i samfunnsfag, matematikk og humanistiske fag leksehjelpen trenger mest hjelp til, men Leksehjelpen har behov for kompetente frivillige, innenfor alle fagfelt i skolen.

– Hva er viktig å tenke på for frivillige i leksehjelpen før de bestemmer seg?

– Egentlig ikke så mye. Hvis man kan et skolefag godt, går det kun på egen motivasjon for å ha lyst til å engasjere seg. Den største terskelen er nok tiden, om man kan sette av tid en gang i uken.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere