RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her hoppet de på ski i skjul for tyskerne


GAMMEL HISTORIE FREM IGJEN: Pål Thorstensen (t.v.) og Norman Weisz ved metallrestene etter det justerbare hoppet.
GAMMEL HISTORIE FREM IGJEN: Pål Thorstensen (t.v.) og Norman Weisz ved metallrestene etter det justerbare hoppet. Foto: FOTO: UTLÅNT
Godt gjemt i skogen mellom Maridalen og Kringsjå foregikk det illegal skihopping under krigen, i regi av idrettslaget Koll.

SOGN: – I 1940 ble Idrettslaget Troll (senere Koll) stiftet på Sogn med ingen ringere enn Sigmund Ruud som formann. I løpet av krigen arrangerte han mange illegale hopprenn i skogen godt gjemt fra okkupasjonsmaktens forsøk på å kontrollere alle idrettsaktiviteter. Bakkene ble på folkemunne kalt Jøssingkollen, et navn og en historie vi ønsker å ta vare på sier Norman Weisz, leder for Kolls hoppgruppe.

Del på Facebook

Viktig for motstanden

«Det var her og på andre liknende steder at gode nordmenn møttes både for å more seg på ski og for å utveksle viktig informasjon. Betydningen av slike Jøssingrenn er antakelig uvurderlig for grasrotas motstandsvilje og samhold i krigsårene.

Ideen om et større anlegg inne i skogen ble unnfanget i 1941. Det var da blitt vanskeligere å avholde hopprenn i en mindre bakke på Kringsjå, der det hele hadde startet.

Med mange gode hjelpere, deriblant entusiaster i Skiforeningen, Aker kommune og på Ullevålseter kombinert med god gammel dugnadsinnsats fra idrettslagets medlemmer og venner ble de første bakkene raskt bygget i skogen mellom Skjerven gård og Ankerveien. Allerede på høsten i 1942 ble de første to bakkene tatt i bruk.»

OL-hopper

«Etter krigen ble anlegget videre utviklet og fremsto snart som et av Oslos viktigste hoppanlegg. Her ble det arrangert store hopprenn med flere hundre deltakere, både kretsrenn og landsrenn.

I denne tiden fikk store hopptalenter utvikle seg i Koll, deriblant Reidar Otto Ullevålseter som fikk æren av å hoppe med fakkelen da OL ilden var på vei inn til Oslo i 1952.

Alt dette og mye mer er en nesten glemt historie i dag. Det en gang så stolte anlegget med tre bakker på henholdsvis k-30, k-40 og k-50 meter, tribune, lysanlegg og et høyt tilløp, måtte rives tidlig på 60-tallet fordi det meste var bygget i ikke impregnerte materialer som var i ferd med å råtne opp.

Planer for utvidelse av anlegget forelå, men det fantes ikke penger til dette og dessuten lå nok anlegget litt for avsides i forhold til den nye tids krav.»

Bli med på kulturminnevandring til Jøssingkollen søndag 11. september.

Fortsatt imponerende

I dag dumper en og annen orienteringsløper og bærplukker borti bakkene som dessverre er i ferd med å gro fullstendig igjen. De kan nok stusse litt over den flotte steinsatte profilen på unnarennet til de største bakkene, over restene av stokker som ligger ved den minste bakken, eller over de rustne metalldelene som står igjen etter hoppet som engang var en særegenhet til dette anlegget. Hoppet var en innovasjon som kunne justeres både i høyden og i lengden – en verdensnyhet i sin tid.

Har du bilder av bakkene?

– Vi i Koll ønsker å sette fokus på den unike historien rundt dette anlegget, sier Weisz, som legger til at kopier av bilder fra tiden da anlegget var i bruk gjerne mottas.

– Vi vil også gjøre turfolk mer oppmerksomme på stedet. Vi har derfor satt opp et skilt ved Ankerveien like ovenfor anlegget. Det er bare å gå Ankerveien forbi Svartkulp og Nedre Blanksjø noen hundre meter videre står skiltet på høyre side. For en tid siden ble det også satt opp en informasjonsplate nedenfor anlegget ved den nye lysløypa fra Låkeberget mot Hammern, men herfra er ikke adkomsten til anlegget så enkel som fra den gamle Ankerveien.

– Det er nok noen i Koll som drømmer om å rydde den midterste bakken, som har naturlig tilløp, og som derfor kunne holdes i hevd med et hopprenn nå og da. Tiden får vise hva som skjer, kanskje Jøssingkollen gjenoppstår en dag, sier Weisz.

Koll satser på hopp

Koll er den dag i dag idrettslaget for Kringsjå, Korsvoll og Nordberg med mange forskjellige grener. Skigruppa satser på å tilby et komplett opplegg både innen langrenn og hopprekruttering. Både nivået og bredden er meget bra, i forrige sesong vant langrennsgutta ungdommens Holmenkollrenn, et renn som samler 12–14 åringer fra hele landet.

Nytt av året er satsing på en juniorgruppe innen langrenn. I tillegg blir det økt fokus på de minste gjennom knøttetrening på Kollbanen.

Weisz opplyser at langrennsgruppene starter opp trening nå i begynnelsen av september, mens hoppgruppa setter i gang igjen over høstferien, her er det bare å være med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere