*Nettavisen* Nyheter.

Her kan det bli park!

Oslo kommune og regjeringen har inngått en avtale om kjøp og sikring av grønne lunger i Oslo. Vi bør begynne her i Groruddalen, oppfordrer bystyrerepresentant Andreas Behring (SV).

GRORUD: Friluftsetaten i Oslo sitter med en liste over områder som kan kjøpes. 10 områder er blinket ut i Groruddalen, men ingen vet ennå hvor. Bystyrerepresentant Andreas Behring vil ha et ord med i laget om hva som er lurt å gjøre. Han mener kommunen bør prioritere å lage sammenhengende grøntstrukturer og tette hullene i systemet.
Jeg er veldig fornøyd med at regjeringen har invitert til en slik satsing. Dette gir oss muligheter til å utvikle nye grøntområder, sier Behring.

Alnaparken

Lokalavisen Groruddalen tok med Andreas Behring på en tur til området rundt Grorud stasjon. Skiltet peker mot Alnaparken, men alt du ser er rustent jernskrot, søppel og gamle maskiner. Like inntil går Alnaparken, men et nettinggjerde sperrer parken inne. Publikum møter en "park i bur". Det synes Andreas Behring er både trist og unødvendig. Her har kommunen en gylden anledning til å erverve områder og lage sammenhengende grøntstruktur, påpeker han.
Her er det rot, søppel og arealsløsing. Egentlig er det flotte områder. Det trengs en opprydning. Kommunen kan ikke være bekjent av at det ser ut sånn, sier han.
Behring mener randområdene til Alnaparken bør frigjøres, slik at det kan opprettes grønne korridorer inn mot grøntområdene.
Her kan vi kan utvikle nye områder. Potensialet er stort. Tenk deg dette området uten containere og søppel, sier han entusiastisk.
Det finnes en visjon i strategisk grøntstrukturplan om en sammenhengende grøntstruktur fra Hølaløkka - via Grorud stasjon - ned til Alnaparken. Et av hindrene for planen er at staten sitter på store områder rundt stasjonen.
Vi må lage korridorer inn mot parken. Oslo skal være en grønn by hvor man kan gå på tur, sier Behring.
SV-politikeren vil ta opp saken med bystyret. Friluftsetaten har en liste over områder det er ønskelig å kjøpe. I utgangspunktet er det den rød-grønne regjeringen som har invitert kommunen med på et 15 + 15 millioners spleiselag for sikring av grøntområder. Nå er ikke Brubakkveien akkurat noen grønn lunge, men Behring mener området bør skifte fra grått til grønt.
Det er ikke gitt at denne virksomheten bør ligge her og det er ikke gitt at de trenger så stor plass, sier han.

Ikke bystyresak

Lokalavisen har forsøkt å få tak i Friluftsetaten uten hell. Byråd for miljø og samferdsel Peter N. Myhre (Frp) har ikke selv sett listen over grøntområder, men tror etaten har mandat til å ta dette som en ren ekspedisjonssak.
Den blir nok ikke lagt frem for bystyret. Etaten jobber etter en liste som de kommer til å legge frem. Her er det snakk om mye penger, for eiendom er dyrt i Oslo. Den som skal avstå grunn, skal ha igjen penger som om det var boligområder, sier Myhre, og antyder at kjøp av statlig grunn rundt stasjonsområdet trolig er uaktuelt.
Men er det ikke trist at Alnaparken fremstår som en "park i bur"? Bør det ikke åpnes opp rundt?
På enkelte steder skal parkene være litt i bur. Noen av byens flotteste parker er nøye avgrenset, slik som Sofienbergparken og Olaf Ryes plass, sier han.
Hva med områdene rundt Alnaparken. Kan de være aktuelle? Det må vi komme tilbake til, svarer miljøbyråden.
Behring ønsker en mer offensiv holdning. For å oppfylle visjonen om transformering fra søppel til park, trengs politisk mot.
Vi må ta en diskusjon på hva som er god bruk av penger og vise at vi vil få til noe. Alnaparken er et godt sted å begynne, oppfordrer han.
Behring utelukker ikke at saken kan bli tatt opp i bystyret 31. januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.