RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kan du teste VM-løypene


Med lange, brede traseer har Schladming god plass til alle.
Med lange, brede traseer har Schladming god plass til alle. Foto: Alle foto: Cenneth Sparby
Schladming er et tradisjonsrikt alpested for skihungrige turister.

Denne uka starter alpin-VM, og verdens øyne, i hvert fall de av dem som vil se på sport, rettes mot østerrikske Schladming. Forrige gang Schladming hadde VM, var i 1982. Da dro Ingemar Stenmark hjem igjen med både gull og sølv om halsen.

Og Stenmark er fortsatt i Scladming: Langs en av nedfartene står han i klassisk slalåmstilling, dypt konsentrert, i papp. En minnetekst forteller at det var akkurat her svenskenes Stenmark tok sin første storslalåmseier. Tør vi be om en Aksel Lund Svindal i papp også? I fjor tok Svindal nemlig Norges seier nummer 100 i verdenscupen, da han vant utfor i Schladming.

Klassisk innkvartering

Et populært hotell blant alpinister er familiedrevne Zirngast, som ligger ved elven Enns og har utsikt over store deler av Schladmings skisystem. Her har blant annet det svenske alpinlandslaget tatt inn under verdenscupen de siste 15 årene. Hotellet har en eldre, godt innbodd del og en ny, smart boutiquehotell-del.

– Stamgjestene våre foretrekker den gamle delen, og spiser gjerne både frokost og middag i de nostalgiske spisesalen, forteller familiefar og hotellsjef Sepp Zirngast.

Fire fjell

Etter en solid skikjørerfrokost på Zirngast tar det drøyt ti minutter å rusle bort til starten på Planai-heisen, som går opp i 2000 meters høyde. Det er her VM-deltakerne kommer til å avslutte de melkesyrestinne rennene sine.

Over 25 millioner euro er investert før den prestisjefylte konkurransen. Det har blant annet resultert i et nytt stadion, det hypermoderne skisenteret Planet Planai og mange ekspressheiser.

To gondolheiser går opp til toppen, der fire fjell og mer enn tolv mil med traseer i 4-Berge Skischaukel venter. Blant dem er Planais fire kilometer lange utfortrasé, som byr på hele 1100 meters fallhøyde. Hochwurzen har utfordrende kveldskjøring, med forlokkende sju kilometer lang nedfart. Fra toppen av dette fjellet kan man dessuten ake ned Østerrikes lengste rodelbane.

Mye skogsterreng

Vi nyter de store svingene nedover en av de brede traseene, med utsikt til Ramsau-platået og det imponerende Dachstein-massivet. Langs nedfartene er det flere gode hvileplasser med både benker, lenestoler og sofaer – perfekt for slitne slalåmbein.

– En stor fordel i Schladming er at du kan stå på ski selv når det er veldig dårlig sikt, siden mange av traseene går i skogsterreng, sier skiguiden vår, Joel, som er ute i bakkene om vinteren, og designer hager om sommeren. En perfekt kombinasjon, ifølge henne selv.

Lunsj i solen

En lunsj på populære Schafalm er nesten obligatorisk. På den store, solfylte terrassen er det trangt mellom bordene. Servitørene bærer rundt på brett med store porsjoner av nystekt ørret, wienerschnitzel og lammekoteletter. For ikke å snakke om dessertene, med apfelstrudel og kaiserschmarrn som absolutte høydepunkter.

Den sistnevnte retten er en mettende, fluffy pannekake, som en gang i tiden ble tilegnet Keiser Frans Josef av Østerrike, får vi vite av servitøren.

Til tonene fra et ekte østerriksk jodleorkester koser vi oss med den solide maten og et glass skummende hveteøl. Her kunne man gjerne blitt sittende, men vi vil rekke noen turer til ned fjellsidene før afterski på nybygde Hohenhaus Tenne.

Denne afterskien, ved Planai skisenter nede i dalen, skal være en av de heftigste i Østerrike. Men en tradisjonsrik «hütte» som forbilde lokker Tenne med afterski i fem etasjer. I høysesongen er det fullt både inne og på terrassene.

Restauranter og spa

Herfra er det bare noen få minutters spasertur inn til sentrum, som består av smågater med gamle, rikt dekorerte hus. Langs gatene finner vi kafeer, kroer, delikatessebutikker og små sportsbutikker – til og med to kirker og noen gamle bondegårder pryder bybildet.

Blant restaurantene er Gasthof zur Alten Post, i det 400 år gamle posthuset ved torget, en av de beste. Maten er tradisjonell, men med finesse. Det er også noen rom man kan leie inn på her, samt en liten spa-avdeling.

Er man spa-interessert, bør man likevel dra videre til Therme Amadé i byen Altenmarkt, en knapp halvtime med bil eller buss fra Schladming. Den prisgunstige luksusopplevelsen, som bør tar minst en halv dag, inkluderer mengder av badstu-varianter og varme bad, samlet i en futuristisk bygning med utsikt over fjellmassivene.

Har du lakenskrekk, kan du avslutte kvelden på Szenario – en rockebar med garantert høy stemning.

Reisefakta

Schladming: Østerriksk alpeby, 4000 innbyggere, 745 m.o.h. Et klassisk verdenscup-sted. Arrangerer alpin-VM 4. til 17. februar i år. Koselig og genuint bysentrum.

Skikjøring: For alle nivåer. Også kveldskjøring, isklatring, rodel, spa-opplevelser, shopping.

Skiheisene: Går opp i 2700 m, og fallhøyden er på 1300 m. Total lenge på traseene er 125 km, derav 8 km svarte nedfarter, 73 km røde, 27 km blå.

Heiskort: Heiskort for hele Ski Amadé, i seks dager, ca. kr 1600 i høysesong. Halv pris for barn 7– 15 år. Ski Amadé er Østerrikes største skiområde. Heiskortet gir tilgang til nesten 25 skisteder, 90 mil traseer og 270 heiser. www.skiamade.com

Langrenn: Kort avstand til nabobyen Ramsau, som har fine langrennsløyper.

Reise dit: STS Alpereiser flyr fra Oslo, Bergen og Stavanger til Salzburg. 1,5 timers transfer fra flyplassen til Schladming. Restplasser, inkl. hotell (ofte uspesifisert), fra kr 4000 for 8 dager, er en rimelig løsning. Både Norwegian og SAS flyr til Salzburg, fra ca. kr 700 (én vei).

To hotelltips: Posthotel Schladming er et tradisjonsrikt hotell med sentral beliggenhet på gågaten. Dobbeltrom inkl. halvpensjon fra kr 1300 kroner for to personer. Hotel Zirngast er lite og personlig. Dobbeltrom inkl. halvpensjon fra ca. kr 1000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere