*Nettavisen* Nyheter.

Her kommer Oslos første islabyrint

Kunstner Peder Istad med de foreløpige skissene til islabyrinten på Tøyen. Formidlingsleder Cecilie Webb ved Naturhistorisk museum tror folk vil valfarte til labyrinten. Foto: Marianne Holøien Foto: Foto: Marianne Holøien

Neste lørdag kan det bli mulig å gå seg vill i Botanisk hage – i en gigantisk opplyst islabyrint av 60–70 tonn Tynset-is.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tunge saker: Motorsag er nødvendig for å forme de massive isblokkene. Foto: Utlånt fra Naturhistorisk museum Foto: . Foto: Utlånt fra Naturhistorisk museum

Klikk på bildet for å forstørre.

Nordfra: Alle tonnene med is som nå er i Botanisk hage, er hentet fra Savalen ved Tynset. Foto: Utlånt fra Naturhistorisk museum

Klikk på bildet for å forstørre.

Tok form: Fredag var så vidt labyrinten i ferd med å ta form – her ved hjelp av Tomas Eriksson og Emil Olofsson. Foto: Marianne Holøien

TØYEN: – Det hadde iallfall vært fint om man kunne rote seg bort litt, da. Men ikke sånn at det kan bli farlig, understreker mannen bak labyrinten som i disse dager bygges ved Tøyen hovedgård: kunstneren Peder Istad.


Lørdag skal han og teamet hans ha sørget for at drøye 60 tonn is er blitt forvandlet til en gigantisk islabyrint.

– Det blir en slags labyrint som består av sylindere av ulike størrelser med ulike åpninger, sa kunstneren da dittOslo møtte ham på torsdag. Da var foreløpig bare den første av en rekke 350 kilos tunge isblokker satt på plass, og kunstneren hadde egentlig ikke noe helt klart svar på hvordan det skal bli seende ut til slutt. Det skal teamet på 10–12 mennesker være med på å forme.

– Jeg har ikke noen helt nøyaktig plan, men jeg har en idé, en skisse for en måte å jobbe på, sier Istad.

Les også: Botanisk hage åpner for fullt igjen

Islabyrinten er Naturhistorisk museums måte å markere med en stor happening at den eldste delen av museet – Botanisk hage – fyller 200 år i år.

– Måtte ha en pangstart

– Vi måtte jo ha en pangstart, sier Cecilie Webb, formidlingsleder ved Naturhistorisk museum.

Hun kan fortelle at ideen oppsto da man diskuterte ideen med å åpne en rekke forskjellige benker i botanisk hage i jubileumsåret. En av disse benkene skulle være en isbenk.

Les også: – Jeg tror vi har et uforløst potensial på Tøyen

Fra benk til labyrint

– Så begynte tankene å utvikle seg. Jeg tror publikum kommer til å valfarte til dette, humrer Webb.

Kunstneren er hentet fra Molde, mens isen er tatt ut på Savalen ved Tynset og fraktet til Oslo. Torsdag ankom tonn på tonn med klar Savalen-is med lastebiler og trailere, og fredag satte mannskapene i gang for alvor.

Les også: Se hva som blomstrer nå!

Tøyen-elever er med

Det er ikke bare Istad og teamet hans som jobber med labyrinten. Også naboen, Tøyen skole, er involvert i planene. Mandag skal museets folk til skolen for å sette elevene i gang med prosjektet – onsdag skal elevene til pers i felten.

Verken islabyrint-teamet eller Naturhistorisk museum legger skjul på at de mottok vinteren og kulda med stor lettelse. Planene om islabyrint har vært på blokka siden august, mens vinteren har latt vente på seg – for å si det mildt.

– Det har vært helt notorisk. Jeg har sjekket værmeldingen fem-seks ganger om dagen, ler Istad, som har mange store isprosjekter bak seg. Han er mannen bak blant annet Isrosa, folkegaven på slottsplassen til Kong Harald på 70-årsdagen, snøhotellet på Bjorli og en rekke andre store prosjekter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.