Her må du ha universitets-jobb for å få bo

«Norges mest intelligente hus». Slik ble Minister Ditleffs vei 20 omtalt i en artikkel i 1963. Fortsatt må du ha jobb på universtitet eller høgskole for å få bo her.

«Norges mest intelligente hus». Slik ble Minister Ditleffs vei 20 omtalt i en artikkel i 1963. Fortsatt må du ha jobb på universtitet eller høgskole for å få bo her. Foto: Kristin Tufte Haga

Blokka i Minister Ditleffs vei 20 i Oslo er kanskje Norges mest intelligente. Og nå er det leilighet til salgs her.

KRINGSJÅ: «Norges mest intelligente hus». Det var overskriften i Alle Kvinner i 1963, da fru Ella Selmer ble intervjuet om det nye leilighetsbygget på Kringsjå - tolv år etter at husideen ble diskutert i «Professorfruenes klubb».

Blokka, som ligger på Kringsjå nord i Oslo, har 52 leiligheter, og akkurat nå ligger en av leilighetene, en ettroms på 36 kvadratmeter, ute for salg med en prisantydning på 1,32 millioner kroner, skriver nab.no.

I Finn-annonsen omtales leilighetens «begrensninger» i kjøpegruppe slik:

«Forbeholdt for fast ansatte over 52 år, eller pensjonerte, fra fast stilling ved norsk universitet eller høgskole, Arkivverket, Riksarkivaren, Nasjonalbiblioteket, studentsamskipnadene eller andre offentlige institusjoner som er knyttet til universiteter og høgskoler, herunder universitetssykehusene.»

Les også: Erna på Facebook: «Jeg har dysleksi og skriver selv»

- Er nok litt spesielt
I 2013 fylte blokka 50 år, og i den anledning besøkte Nordre Aker Budstikke en av de nåværende beboerne i det som egentlig heter «Universitetspensjonistenes Borettslag».

Eldbjørg Fosseng må humre litt over tittelen på den gamle artikkelen i Alle Kvinner.

- Ok, så er det nok litt «spesielt» her ennå, i og med at det fortsatt er et kriterium at man må være ansatt ved universitet eller høyskole, for å få kjøpt leilighet her.

- Men når det er sagt, det holder at man for eksempel jobber på et kontor ved Universitetet, så det er ikke noe krav at man må være professor, for å få lov til å bo her, ler Fosseng, som selv blant annet har undervist på Lærerhøyskolen på Stord.

Les også: Oslo-skolen med prosjekt for å avsløre ekstremister

Fredelig atmosfære
Nordre Aker Budstikke møter Eldbjørg i den lyse og hyggelige to-romsleiligheten hennes, i nest øverste etasje. To-romsleilighetene er også de største i blokka. Her bor det få barnefamilier eller andre som trenger stor plass.

Og det merkes, det er en helt egen fredelig atmosfære i hele bygget. Og det er orden. Ingen søppel eller annet unødig rot flyter i gangene eller i byggets fine uteområde.

Men så har bygget også egen vaktmester, Reidar Lillevik, ansatt i regi av Studentsamskipnaden. Han har selv bodd i blokka helt siden 1992.

Eldbjørg derimot, flyttet inn i 2001.

- Her trives jeg veldig godt, og det vet jeg om mange andre som gjør også. Jeg har ingen som helst planer om å flytte herfra i overskuelig fremtid, sier Eldbjørg.

«Huset» har også stilletid. Mellom klokken 16 og 18 er det ikke lov til hverken hamring, borring, eller annen støy. Med andre ord, en tid for en mulig ettermiddagsdupp på sofaen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Lys og koselig leilighet, eiet av Eldbjørg Fosseng, her er også vaktmester Reidar Lillevik innom på kaffe. Foto: Kristin Tufte Haga


Les også: - Hermansens tanker minner om antisemittisme

Diskutert med professorfruene
«I syv år bar Ella Selmer PB i tankene: Pensjonist-Boliger! (...) Hun forela sin plan for den daværende Professorfruenes klub (...) Og så begynte jakten etter tomt. Hun trålet byens omegn etter passende beliggenhet for sitt drømmehus», skrev Alle Kvinner videre for 50 år siden.

Og beliggenheten i Minister Ditleffs vei er det absolutt ingenting å si på. Fra Eldbjørgs leilighet er det blant annnet utsikt over hele byen. Og selvfølgelig med Marka like ved.

Og ønsker man ikke å trimme ute i Marka, kan beboerne fritt benytte seg av trimrommet i øverste etasje. Trimrommet ligger rett over gangen for «lesesalen» med bibliotek – blant annet med en del originale lesesalspulter.

For noen år siden ble mange av pultene solgt til Universitetet, som også eier noen av leilighetene i bygget.

- Det hadde seg slik at Ella Selmer hadde hørt en pensjonert dansk admiral beklage seg over at han «ikke hadde noe sted å gå hen når hans kone støvsuget». Så det var nok en av grunnene til at det ble laget en lesesal her i øverste etasje, kan Eldbjørg og vaktmester Reidar fortelle under omvisningen i «Huset».

Eget festlokale
I samme etasje finnes også møterom, og også et eget gjesterom med dobbeltseng.

- Leilighetene her er jo ganske små, så det er praktisk med et gjesterom hvis vi får overnattingsbesøk!

Og det er ikke noe problem å arrangere fester i Minister Ditleffs vei 20. «Norges mest intelligente hus» har selvfølgelig også eget selskapslokale – i 9. etasje.

Les flere saker fra Nordre Aker Budstikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.