*Nettavisen* Nyheter.

Her rydder de opp etter deg

Bjørn Johansen (t.v.) og Ingvar Åkesson i Vestre Grefsen vel rydder opp etter hensynsløse naboer. Bar er Truls Korsæth og Heidi Vigemyr fra Friluftsetaten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Naboer dumper hageavfall i friområdet bare noen hundre meter fra miljøstasjonen i Kapellveien. Nå tar Vestre Grefsen vel affære.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørn Johansen (t.v.) og Ingvar Åkesson i Vestre Grefsen vel rydder opp etter hensynsløse naboer. Bak er Truls Korsæth og Heidi Vigemyr fra Friluftsetaten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

GREFSEN: - Det blir nesten litt komisk når miljøstasjonen er så nærme, sier Truls Korsæth og rister oppgitt på hodet. Sammen med kollega Heidi Vigemyr i Friluftsetaten, har han rykket ut sammen med leder Bjørn Johansen og sekretær Ingvar Åkesson i Vestre Grefsen vel. De har sett seg lei på at nabolaget dumper hageavfall på turstien mellom Gamle Kjelsåsvei og Kapellveien, som ble anlagt i fjor, rett ved siden av Grefsen kirkegård.

- Nå fjerner vi det meste av det som er kastet her, og kommer til å legge over jord, sier Johansen.

- Latskap

Korsæth på sin side sier at Friluftsetaten om kort tid vil sette opp et skilt der de opplyser om at forsøplingen er forbudt. Etaten bruker mellom en halv og én million kroner i året på å rydde opp etter hageeiere i friområder.

- Vi starter med en vennlig tone på skiltet. Det er jo ikke sikkert alle vet at det er ulovlig å kaste hageavfall i friområder, sier Heidi Vigemyr. Men hjelper det ikke vil strengere ordbruk ta over.

Johansen og Åkesson tror derimot latskap er årsaken til forsøplingen. - Alle her vet om miljøstasjonen, sier de to.

- Da vi hadde dugnad her kom det en dame med et trillebårlass. Hun unnskyldte seg med at hun ikke var den eneste som kastet avfallet her. Terskelen for å forsøple synker når mange gjør det samme, sier Åkesson, som oppfordrer folk til å ta trillebåren de ekstra meterne ned til Kapellveien.

Biologisk mangfold

Ikke bare ser det stygt ut, hageavfall på avveie kan være en trussel for det biologiske mangfoldet.

- Vi ser at det sprer seg planter som ikke naturlig hører hjemme her. Det kan true de naturlige artene. Vi bruker mye ressurser på å bekjempe slik spredning, sier Vigemyr, og får raskt øye på "canadisk gullris" langs stien - en typisk hageplante som ikke har noe "i det fri" å gjøre.

For ordens skyld: Miljøstasjonen i Kapellveien 118 holder åpent mandag-fredag kl. 07.30-19.30 og lørdager kl. 09.00-14.30. Privatpersoner kan levere hageavfall på inntil 2,5 m³ gratis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.