Her skal flest kvinner på scenen

Ulf Granli i Sentrum Arrangement synes det er hyggelig å ha kvinner på scenen under kultur- og markedsdagene. – Vi fortsetter egentlig en lang og god tradisjon, sier Granli. Det har Sigrun Tara Øverland i AKKS selvsagt intet imot.

Ulf Granli i Sentrum Arrangement synes det er hyggelig å ha kvinner på scenen under kultur- og markedsdagene. – Vi fortsetter egentlig en lang og god tradisjon, sier Granli. Det har Sigrun Tara Øverland i AKKS selvsagt intet imot. Foto: FOTO: LARS ROAR RUD

Kultur- og markedsdagene på Grünerløkka står i jente-rockens tegn denne gangen.

GRÜNERLØKKA: Førstkommende helg er det igjen duket for kultur- og markedsdagene i Birkelunden og på Olaf Ryes plass. I år er det et samarbeid med organisasjonen AKKS, som jobber for å få fram kvinner i musikkbransjen. Det betyr at kvinner er i flertall på scenen. Ulf Granli i Sentrum Arrangement synes det er bare hyggelig.

– Vi har egentlig en lang tradisjon for kvinnelige artister på markedsdagene. Det har bare blitt sånn. Vi har egentlig aldri skjelet til det, sier Granli.

Les også: Unødvendig kvinnekamp for Øyafestivalen

Kvinner opp og frem

Daglig leder i AKKS, Sigrun Tara Øverland har intet imot å få promotert kvinnelige musikere på denne måten. Gruppene Erased & Replaced, Vogs, Me & Mr. Moose og Dark Times har alle sitt utgangspunkt i AKKS, hvor kvinnelige artister får øve.

I tillegg kommer Angie Ford, Bobby & the Crew, og det kan nok dukke opp en og annen mann på Bondens Marked, samt på bruktmarkedet søndag.

– Vi vil få fram bandene våre så mange steder som mulig. Jo flere band vi klarer å få frem, jo bedre, sier Øverland.

Hennes erfaring er at kvinner trenger et ekstra løft inn i bransjen.

– Den dagen vi oppnår 50/50 fordeling mellom menn og kvinner, skal vi legge ned AKKS. Det er et godt stykke til vi er der, sier hun.

Ikke politisk

Granli understreker at det ikke ligger noen kvinnepolitisk agenda bak fokuset på kvinnelige artister.

– AKKS er en lokal og viktig institusjon, og det var naturlig for oss å legge til rette for dem i vårt arrangement. Vi kjører på med mange kvinnelige artister. Det er jo litt morsomt å kunne gjøre det akkurat nå som det er så mange mannsdominerte festivaler andre steder, sier Granli.

dittOslo blogger: Ikke kvoter meg, er De snill

Ikke bare «syngedamer»

Øverland ønsker å bryte tradisjonen med at kvinner «ender opp» som vokalister i band. Mange har ofte helt andre ønsker når de trer inn i musikkens verden.

– Trommekursene våre er faktisk blant de mest populære. Kvinner ønsker å spille trommer, men tør kanskje ikke melde seg på andre steder fordi de tror det bare kommer til å være gutter. Hos oss slår de seg helt løs, sier hun.

Målet er heller ikke å skvise ut gutta.

– Mange gutter er glade for å få inn flere jenter. Menn og kvinner er jo forskjellig og ved å få flere kvinner med i miljøet skaper man en annen stemning både på og av scenen, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.