*Nettavisen* Nyheter.

Her skal kabelspagettien i bakken

Etter fem års kamp kan Asle Rein Henriksen glede seg over at kablene skal ned i bakken langs deler av Nordstrandveien.

NY SYKKELVEI: Nordstrandveien skal oppgraderes her fra Tyslevveien og helt til Langbølgen. Fortauet blir smalere, men det blir eget sykkelfelt mellom fortau og veibane.

KABELSPAGETTI: Bildet er tatt i Kaptein Oppegaards vei ble sendt avisen i 2010 som en del av vår bildeserie om kabelspagetti. Foto: Privat

KLYNGE: Spagetti ved Nordstrand skole. Arkivfoto: Kristin Trosvik

NORDSTRAND: I 2011 ledet Asle Rein Henriksen, som for øvrig er nyvalgt formann for Nordstrand Vel, et innbyggerinitiativ på Nordstrand med krav om nedgraving av lufthengte kabler. 400 personer skrev under.

Nå kan han konstatere at arbeidet har kommet et godt stykke på vei. I første omgang er det kabler langs Nordstrandveien mellom Langbølgen og Tysleveien som skal i bakken.

På strekningen jobbes det med å anlegge sykkelvei og når det likevel skal graves har kommunen og kabelaktørene – Hafslund, Telenor, Viken Fiber med flere – inngått et samarbeid om at kabler legges i bakken samtidig. Gatelysene skal også oppgraderes.

LES OGSÅ: Lei av kabelspagetti

Ønsker Horten-system

Rein Henriksen har i flere år jobbet aktivt mot kommunen for å få bukt med kabelspagettien i bydelen. Han argumenterer med at lufthengte kabler både er sjenerende og utgjør en sikkerhetsrisiko.

Han har brukt Horten som et eksempel, der alle kabler legges i bakken. Utbyggerne graver ned flere trekkrør enn de trenger, for siden å bytte/selge kapasitet.

SE BILDEGALLERI MED KABELSPAGETTI PÅ NORDSTRAND

– I Horten godkjennes alle graveprosjekter av kommunen på halvårsbasis, og utbyggerne må registrere sine prosjekter i et geodatasystem. Der holdes det også rede på ledig kapasitet i rørene, opplyser Henriksen som har etterlyst et liknende system her.

Nå har ting begynt å skje.

– Det ble avgitt en dom i Høyesterett i fjor, det gjaldt en sak i Bærum. Kommunen ønsket at kabler ble lagt i bakken samtidig som det skulle utføres veiarbeid, forteller Rein Henriksen.

Hafslund ville ikke rette seg etter kommunens ønsker og saken kom for retten. Høyesterettsdommen ga kommunen medhold i at de kunne pålegge Hafslund dette (ekstern lenke).

LES OGSÅ:

Stevnet Hafslund, fikk kablene i bakken

Til kamp mot kabelkaos

Hageeiere får regning

Nedgraving av luftstrekk og fjerning av stolper langs veien medfører at også luftstrekk til husvegger (stikkledninger) må graves ned.

Det er hver enkelt kabeleier som er ansvarlig for å ivareta stikkledninger i prosjektet.

– Naboer langs Nordstrandveien som blir berørt må bekoste grøften i egen hage selv, sier Rein Henriksen og legger til at Hafslund opererte med et kostnadsestimat på 50.000 - 100.000 kroner ved bruk av profesjonell aktør.

– Men man kan slippe langt billigere unna enn det. Det billigste er å gjøre det selv og gå sammen om å leie en minigraver. Jeg mener man kan få det langt billigere selv om man ønsker å sette bort jobben også, sier vellederen og legger til at oppsiden er at man får oppgradert strømnettet med en splitter ny kabel.

– Hafslund tar kostnaden med ny kabel og tilkobling. Tomteeiere må kun bekoste graving av grøft på egen tomt, sier Rein Henriksen.

LES OGSÅ:

Tok spaden i egne hender og gravde ned kabel selv

Vil ikke betale for kabelfri utsikt

Byråd Kallmyr vil kabelspagetti til livs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag