*Nettavisen* Nyheter.

Her skapes verdier for millioner – midt i Oslo

Kjetil Holmefjord, inkubator StartUpLab, forteller at alle gründerne på StartUpLab er nøye plukket ut. Det er kun ett av fem firmaer som søker som får plass. Foto: Camilla Svendsen

Visste du at det er en liten kjerne Tech-gründere som produserer for millioner i Forskningsparken? På StartUpLab er får de beste av de beste en plass.

BLINDERN: Nede i kjelleren i Forskningsparken samles rundt 70 små Tech-bedrifter hver dag. Hver for seg legger de hodene i bløt i lokalene til StartUpLab.

Her er nemlig de mest ambisiøse teknologi-gründerne samlet. I et stort, åpent, lokale, med pulter, sofaer og skap sitter kjernen av gründere som er i startfasen av etableringen av sitt produkt.

- Hvordan kan vi utvikle vårt konsept? Hvor mange bør teste dette? Hvordan kan vi gjøre det brukervennlig? Hvordan kan vi nå ut til forbrukeren?

Hver dag jobber de hardt. Og hver dag produseres produkter for millioner av kroner på StartUpLab.

Hvor mye penger vil ikke inkubatorsjef Kjetil Holmefjord spekulere i.

- Men det er en del, sier han, og legger til:

- Det er mye verdiskapning, for mange millioner.

Les også: - Dette er symbolet på det moderne Norge

Et nåløye

Det er kun ett av fem firmaer som søker som får plass hos StartUpLab. Felles for de rundt 200 menneskene som sitter i det åpne landskapet er at de er flinke og har høye ambisjoner. Det skal være vanskelig å komme inn.

- Ettersom vi ikke bare leier ut kontorplasser, men faktisk hjelper gründerne aktivt med alt fra rekruttering til finansiering, velger vi naturligvis gründere som vi tror på. Det er ikke alle som kommer igjennom nåløyet, sier Holmefjord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjetil Holmefjord forteller om et vanvittig intelligent Tech-miljø. Og det er ikke til å legge skjul på at det skapes verdier for mange penger akkurat her- midt i Oslo. Foto: Camilla Svendsen (Nettavisen dittOslo)


Det er altså kun de flinkeste gründerne som får plass. Det er entreprenører innenfor Tech som er i en tidlig fase. Gründerne som sitter her får mye hjelp i teamet bak StartupLab, som selv har mye gründererfaring. De har vært tidlig involvert i selskaper som Wimp og Opera.

Les også: Norsk filmproduksjon taper

- Det har alltid vært gode gründere i Norge, men mange har historisk satset på andre områder enn IKT - ofte innenfor olje. Det har tatt lengre tid med teknologisk gründing her til lands, sier Holmefjord.

Mens det tidligere var dyrt og vanskelig å starte opp, så er det i dag andre ting som trengs for å lykkes enn høy startkapital.

- Nå kan mye outsources til "skyen", og det er lettere å komme igang med IT-gründerska, forklarer Holmefjord

- Vi driver risikosport

Ett av firmaene som har kommet igjennom nåløyet er Spond. Bedriften på syv personer i Norge og syv personer i Kina har utviklet appen med samme navn.

- Det er et spennende miljø, forteller Kenneth Lorentzen, Community manager i Spond.

Les også: Disse kondomene kan redde verden

Spond er en app hvor man kan opprette arrangementer eller møter på en enkel måte. Konseptet går ut på at man skal få oversikt over når hendelsene er og hvor mange som deltar, og det på en enkel måte.

Per Otto Wold er en av gründerne, og teamet har jobbet med appen i tre år. De har hatt 2.500 testpersoner og testet ut 400 versjoner av appen.

- Det var litt tilfeldig at vi havnet her, men jeg hadde hørt om StartupLab og viste at det var et godt fagmiljø. Det er dyktige mennesker som både står bak, og er en del av det. Det var avgjørende, sier Wold

Klikk på bildet for å forstørre.

Kenneth Lorentzen (t.h.) og Per-Otto Wold i Spond lanserte sin app for kort tid siden. Den har firmaet jobbet med i tre år. Foto: Camilla Svendsen (Nettavisen dittOslo)


Han forteller at fagmiljøet på StartUpLab betyr mye, rett og slett fordi alle firmaene er i samme båt.

- Vi driver jo risikosport. Ekstremsport. Alle skal gründe opp noe nytt i forsøk på å lykkes.

En av grunnene til at nettopp Spond fikk plass på StartUpLab er fordi personene bak har gründet tidligere. Slik erfaring er god ballast når man skal starte ny bedrift.

- Det er ikke alle som lykkes, sånn er det jo, sier Kjetil Holmefjord.

Likevel er det det han og teamet ser etter når de håndplukker bedriftene som får komme innenfor døren til det aller helligste: Tech-kontoret.

- Vi ser etter dem vi mener har ambisjoner og kunnskap nok til å lykkes.

Les også: - Ap bløffer! De svikter Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.