*Nettavisen* Nyheter.

Her skyter kvinner over 90 med gevær

TØFFE: Tøffe godt voksne damer skyter godt med geværet. F.v. Kari (88) og Åse (92). Foto: Fotomontasje: Kristin Tufte Haga

I dette verneverdige gamle huset skyter damer på over 90 år med gevær i kjelleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

DAMPEN: Det gamle verneverdige huset - Dampen - ligger i Nydalen, og blant annet møtested for Nydalen Skiklub og Sangforeningen. Foto: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

DAMELAGET: Fra v. bakerst: Marit Gundersen Lisbeth Guneid Berit Pedersen Mona Randem Gro Erichsen Grethe Kreutz Carlsen Inger Marie Møllerud Liv Nyborg Berit TurterInger Emblem Aamoht Åse Sharp Nest bakerst fra venstreAnne Karin Engebretsen Torbjørg Rønning Inger Michaelsen Karin Sandal Foran fra venstre Anne Grethe Wagner Kari Vendelboe Gro Zetterstrøm Kari Somdalen Foto: Kristin Tufte Haga

NYDALEN: Man får inntrykk av å komme rett inn i en hyggelig syklubb eller noe sånt, innenfor dørene i gamle «Dampen» i Gjerdrumsvei i Nydalen.

Et tyvetalls godt voksne damer sitter i «stua», prater, drikker kaffe og spiser kaker. Men her hverken sys, hekles eller strikkes det. Derimot skytes det på blink, i kjelleren på det gamle verneverdige huset.

– He he, ja dette er ikke noen syklubb. Vi er en gjeng med damer som alle har vært og er engasjert i Nydalen Skiklub, og særlig i tidligere håndballgruppa i skiklubben. Da vi «la opp» for en del år siden, så fant vi ut at noe måtte vi jo holde på med. «Gutta» drev med skyting, så da tenkte vi at det kan jo vi også gjøre, smiler en av de yngste i klubben, Liv Nyborg, kun 70.

Les også: Stortingspolitiker fra Korsvoll søker jobb i kommunen

Damelaget

– Vi kaller oss bare «Dameavdelingen», og ble offisielt etablert i 1986, legger Liv til.

For her er flere langt over 70, Åse Scharp på 92 er den eldste, søsteren Kari Somdalen er bare 88.

– Vi er ekte nydølinger, her har vi bodd og vært med i nærmiljøet i alle år. Vi meldte oss vel inn i Nydalen Skiklub rett etter krigen, forteller de spreke godt voksne damene.

Dameavdelingen har vært – og er – også et svært viktig bidrag til de forskjellige arrangementene til Nydalen Skiklub, som i dag er størst på orientering. «Dampen» er også fast tilholdssted for skiklubben, som denne uken feiret 128 år.

Les også: Visningen på denne boligen forsinket bussen med 20 minutter

De eldste

– Vi møtes her annenhver mandag. Det er så hyggelig å ha noe fast og morsomt å gå til. I tillegg er det mye annet sosialt rundt klubben også, forteller Åse og Kari.

– Og vi har jo konkurranseinstinktet i behold, og vil jo skyte så bra som mulig. Hvert julebord premieres det også, forteller søstrene.

Les også: Dag (87) bruker nettbrettet hver dag

Spiselokale for Nydalens Compagnie

Dampen, også Nydalens samfunnshus, ligger i Gjerdrums vei nummer 1, i Nydalen. Huset ble ifølge Wikipedia reist som spiselokale for funksjonærene på Nydalens Compagnie , i 1870. På et senere tidspunkt inntok også arbeiderne ved bedriften måltider her.

På 1970-tallet var det på tale å rive huset, men flere organisasjoner og enkeltpersoner arbeidet for å bevare det og Dampen er i dag samfunnshus i Nydalen.

Navnet Dampen kommer fra at det hang en svart damphette hang over gryta på kjøkkenet. Også Nydalen Sangforening bruker Dampen som møtelokale.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag