RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her streamer du lydbøker gratis


Streamingtjenesten Ordflyt har også mobilversjoner til iOS og Android.
Streamingtjenesten Ordflyt har også mobilversjoner til iOS og Android. Foto: Foto: Mobilen.no
Hos Ordflyt ligger det litterære mesterverk og venter på deg. Gratis streaming av lydbøker.

Bokbransjen har opplevd noen av de samme utfordringene som musikkbransjen, og er nå i gang med en omfattende digitalisering både av bøker og lydbøker.

Les også: Wordfeud lansert til Windows Phone

Les også: Superenkel mobilbetaling på vei

Les også: Betaler ikke for nettinnhold
 

Ordflyt – En åpen tjeneste

Den norske streamingstjenesten Ordflyt, som gir deg lydbøker og lydopptak på norsk, har vært tilgjengelig for testbrukere på PC i en periode. Nå har også mobilversjoner til iOS og Android kommet, og tjenesten er åpen for alle. Utgiver Cappelen Damm understreker overfor Mobilen.no at Ordflyt fortsatt er under utvikling.

Likheten mellom Ordflyt og WiMP er slående, både på PC og mobil.  Før du kan ta i bruk tjenesten må du registrere deg på nettsiden www.ordflyt.no og laste ned PC-programvaren. Brukernavnet og passordet bruker du til å logge deg på enten du sitter foran en PC-skjerm eller bruker mobilappen.

Det beste med Ordflyt akkurat for øyeblikket er at du får relativt mange lydbøker helt gratis, og kvaliteten på innlesingen er jevnt over bra eller meget bra, etter vår vurdering.

Gamle klassikere

Dessverre er det stort sett bare gamle klassikere som er fritt tilgjengelig. Nyere titler må du betale for. Forfatterne vil tjene penger på sine verk – også som lydbøker – og Ordflyt har foreløpig ikke funnet frem til en gunstig forretningsmodell som tjener både kunde og utgiver.

Om det er mulig å tilby full tilgang til alle Cappelen Damms lydbøker for en en fast pris per måned, altså en abonnementstjeneste á la WiMP, er en av mulighetene som vurderes.

Vi tror en abonnementstjeneste er mest hensiktsmessig. Dersom det lar seg gjøre å tilby full tilgang til alle Cappelen Damms lydbøker for en hundrelapp per måned, slik som med WiMP, tror vi dette kan løfte lydbøkene til nye høyder.

Per i dag er det i underkant av hundre titler som er gratis hos Ordflyt, deriblant Cervantes' Don Quijote, Hugos De elendige, Tolstojs Anna Karenina, i tillegg til flere verk av Bjørnson, Ibsen, Kielland, Lie, Skram, Oskar Bråten og noen novelle- og diktsamlinger.

Muntlig materiale

Av nyere verk som er gratis tilgjengelig bør Knausgårds liste over de mest overvurderte forfatterne nevnes. Liker du å lese bøker, bør du sette av 16 minutter til akkurat denne, enten du er enig med ham eller ikke.

Dette fungerer også briljant til å beskrive en styrke som Ordflyt har – nemlig å kunne tilby muntlig materiale som ikke direkte kan kalles lydbok. Kanskje vil podcast-formatet endelig komme til sin rett via denne tjenesten?

Utvalget av lydbøker du må betale for i Ordflyt er ved første øyekast ganske bra. Her er det mer enn nok bøker til å tilfredsstille lysten i lang tid fremover. Samtidig kan vi forvente enda flere titler etter hvert, med tanke på at tjenesten er i beta. Prisene varierer fra rundt 60 kroner og opp til rundt 300 kroner, altså et lite hakk lavere enn hos bokhandelen.

Teknisk løsning

Aspiro står bak Ordflyts tekniske løsning, som ser ut til å være veldig lik musikkstreamingstjenesten WiMP. Det innebærer at du også må ha lastet ned Adobe Air for å kunne bruke programmet på PC. Vi har foreløpig ikke opplevd noen krasj med Ordflyt på PC-en, slik vi tidvis opplever med WiMP, men det kan også skyldes at Ordflyd-databasen er langt mindre.

På mobilen kan du laste ned Ordflyt til enten iPhone eller en Android-mobil, og versjonen er svært lik på begge plattformene. Selvfølgelig kunne grensesnittet vært enda bedre enn det er, men det fungerer foreløpig uten problemer.

Du har ikke spillelister, noe som heller ikke ville vært hensiktsmessig, men i stedet må du merke lydbøkene som favoritter hvis du vil ha enkel tilgang til dem igjen. I Android-versjonen finner du «favoritter» når du blar ned på forsiden, men det samme får du ikke i iOS-versjonen. Uansett synes vi favorittene burde fått plass i hovedmenyen nederst.

Digitalt bokmerke

Det som kanskje er mest positivt med den tekniske løsningen til Ordflyt, er at det settes et automatisk bokmerke når du stopper avspillingen. Det betyr at du kan fortsette der du slapp uten å måtte spole frem – dette er avgjørende når det er snakk om lydbøker.

Vi konkluderer med at Ordflyt er et veldig godt initiativ og en god idé. Likevel kommer mye an på hva slags forretningsmodell Cappelen Damm legger opp til.

WiMP og Spotify har tilsynelatende hatt stor suksess i Norge med sine abonnementstjenester, men om det er noe forfatterne vil godta, er en annen sak. Hvis kundene fortsatt må kjøpe lydbøker stykkevis, til omtrent samme priser som hos bokhandelen, vil Ordflyt fungere for noen få, men ikke for de store massene.

Les hele denne saken på Mobilen.no

 

Les nyheter fra dittOslo!

Hva skal d gjøre i helgen? sjekk ut Oslos nye byguide, skjeriOslo.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere