Her veves prinsessens tepper

Velkommen: Daglig leder Kjell André Røttervill og medarbeider Maren Johanne Olufsen tok imot kronprinsessen.Alle foto: Cathrine Brynildsen

Velkommen: Daglig leder Kjell André Røttervill og medarbeider Maren Johanne Olufsen tok imot kronprinsessen.Alle foto: Cathrine Brynildsen Foto: Alle foto: Cathrine Brynildsen

Fredag kom det celebert besøk til Balder Tekstil på Frogner. Selveste Kronprinsessen ga veverne der et oppdrag utenom det vanlige.

Flink: Gunvor Hunter Holmøy var imponert over prinsessen.

FROGNER: – Jeg vil gjerne ha en blågrå rye. Har dere blågrå prøver?

Kronprinsesse Mette-Marit står midt blant vevstoler, halvferdige ryer og stoffprøver på tekstilbutikken Balder Tekstil på Frogner. Her har 23 mennesker med nedsatt funksjonsevne en arbeidsplass som gir dem livsglede og verdighet.

Fredag kom kronprinsessen på besøk for selv å se hva det gjør med livsgleden. Hun blir tatt imot av Maren Johanne Olufsen, som får æren av å vise henne rundt.

– Det er en stor, stor ære. Jeg var nervøs og spent, men det var veldig fint å få besøk av kronprinsessen, sier hun.

En verdig hverdag

Daglig leder Kjell André Røttervold fra Skrautvål, er glad for å se hva arbeidslivet gjør med de som jobber hos ham.

– Det å ha en arbeidsplass å gå til er veldig viktig. Det å høre til et arbeidsmiljø og en sosial gruppe gir en selvrespekt som alle trenger, sier han.

Kronprinsessen er enig.

– De som jobber her er glade for å gå på jobb hver dag. Det er godt å se, sier hun.

Les mer om å få sjansen i arbeidslivet: – Min største frykt var å bli holdt utenfor

Lykkelig valg

At bedriften ligger i Balders gate er kanskje en tilfeldighet. Likevel kunne den ikke ha ligget noe annet sted. Balder er den norrøne gud for lys, skjønnhet, kjærlighet og lykke. I den eldre Edda beskrives Odins sønn som «så fager og så lys at det lyser av ham.»

Det lyser av de ansatte på interiørfabrikken også. Alle er de stolte av å gjøre en jobb som betyr noe, og en jobb der de kan bety noe for hverandre.

– Folk som bor i området er godt kjent med oss. Det at kronprinsessen kommer, gjør kanskje at enda flere får øynene opp for oss, sier Røttervold.

Vevere i generasjoner

Ved en meterhøy vev sitter Gunvor Hunter Holmøy, og slår vevstolen taktfast frem og tilbake. Slik blir vevstolen akkurat så fast som den skal. Kronprinsessen bøyer seg mot vevstykket

– Får jeg prøve? spør hun, og Holmøy gjør plass til henne ved siden av seg.

Dunk. Dunk. Dunk.

– Prinsessen er flink, sier Holmøy.

Hun vet hva hun snakker om. 28-åringen har lært å veve av sin mor, som lærte det av sin mor, som lærte det av sin mor igjen.

Vil aldri slutte

Tre kvarter går fort, og snart må prinsessen gå. Men først får Maren Johanne overrekke henne et flott sett av duker og grytevotter, og ta hånd om kurven med gardiner som skal bli prinsessens teppe.

– Jeg håper prinsessen likte seg her. Det gjør jeg. Jeg vil jobbe her hele livet, avslutter hun.

Les også: Kronikk: – Nav tar ikke ansvar

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag