*Nettavisen* Nyheter.

Her vinner bilkjøperen

Toyota setter ned prisen på Auris med mer enn 10.000 kroner for å underprise VWs nye Golf. Foto: Alle foto: Øivind Skar

Allerede før Toyotas nye Auris er på plass, starter priskrigen med VW Golf.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ny VW Golf har alt i seg til fortsatt å være bestselger i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Til sommeren kommer Auris som stasjonsvogn.

Volkswagen lanserer i disse dager ny Golf, den sjuende i rekken, og senker prisen på rimeligste variant til tross for at bilen både er større, sikrere og mer økonomisk. Hensikten er naturligvis ønsket om å beholde Golf som landets mest kjøpte bilmodell.

Men nå svarer Toyota, som allerede i januar neste år introduserer ny Auris. Med den nye modellen senkes prisen på rimeligste variant med 10.600 kroner til 208.000 kroner, 17.000 kroner under Golf. Toyota tror imidlertid en Auris-variant til 251.000 kroner blir bestselgeren. Dette er også mange tusenlapper under den antatte bestselgeren av Golf.

Lavere avgift

Prisreduksjonene lar seg gjennomføre blant annet fordi lavere forbruk gir lavere kjøpsavgift til staten. Golf kommer i en rekke varianter, med bensinmotor, dieselmotor og om et års tid som elektrisk bil.

Toyota, derimot, satser tungt på bensinmodellene og hybridvarianten, fordi de har et ganske begrenset dieselmotortilbud. VW derimot tror diesel fortsatt blir viktigst på Golf. Så langt i år er sju av ti Golf levert med dieselmotor, mot halvannen av ti for Auris.

Salgsmål

VW har som mål å selge 5500 nye og 1500 «gamle» Golf i året som kommer, i sum biler. Så ambisiøse er ikke Toyota med Auris, men også Toyota vil gjerne bli største personbilmerke i Norge igjen. Det har de ikke vært siden 2009, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Aggressiv prising i Norge henger naturligvis også sammen med sviktende salg i resten av Europa. Overkapasitet gjør at bilprodusentene dytter bilene dit de lar seg selge.

Denne konkurransen har kun én vinner – bilkjøperen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.