Gå til sidens hovedinnhold

Herlig sjoko-sjokk

Nok en gang har jeg latt meg fortrylle av sjokoladens mystikk.

Uansett hvor mye jeg jobber med eller spiser sjokolade, klarer jeg aldri å bli lei av denne råvaren.

Det kan være tøft å være småsulten og passere en butikk hvor de har noen saftige plater med Walters mandel, eller noen deilige sprø riskaker. Det er vel som med all annen avhengighet: Den bør bare helst ignoreres.

På jobb bruker vi store mengder sjokolade av deilig mørk type. Denne er heldigvis ikke så usunn, så litt småknasking underveis kan da ikke skade? Mørk sjokolade med et høyt innhold av kakao skal være sunt både for hjerte og blodomløp.

Samtidig inneholder den antioksidanter.

Nesten alle kokker jeg kjenner elsker sjokolade. Det går i alt fra sprø, salte smash-sjokolader til klassisk stor melkesjokolade gjerne inntatt i liggende stilling foran TV'n etter jobb.

Da jeg nylig deltok med kokkelandslaget i OL, var det aldri aktuelt å utelukke sjokolade fra menyen, selv om hovedtemaet vårt var mat basert på norske råvarer.

I kategorien petit fours/konfekt kombinerte konditor Sverre Sætre sjokolade med så utradisjonelle smaker som steinsopp og det hele endte med at Norge vant gull.

Ukens oppskrift er en uimotståelig komposisjon kalt Sjokoladekake "Bacchus".

Den har ikke fått sitt navn fra romernes vingud, men er en fransk oppfinnelse som nok vil føles mer krevende å lage enn langpannevarianten med kokos på toppen.

La ikke dette skremme deg: Jeg smakte faktisk en veldig god variant på et loppemarked i høst, her var kokosen i form av myke makroner som var sprøytet ned i sjokoladekaken bortover. Denne oppskriften ønsker jeg meg til jul!

Oppskrift

Sjokoladekake "Bacchus"

Ingredienser:

Bunn 1:
80 g eggeplommer
120 g eggehvitter
125 g sucker
70 g cacao

Bunn 2:
6 eggehvitter
100 g melis
100 g mandelmel

Ganache/sjokoladekrem:
250 g mørk sjokolade
65 g smør
2,5 dl fløte

Glasur:
150 g mørk sjokolade
150 g fløte
2 ss glukose

Marinerte rosiner:
50 g rosiner
3 ss sukker
1 dl vann
1/2 dl rom

Framgangsmåte:
Start med bunn 1. Eggehvittene piskes luftig med halvparten av sukkeret. Plommene røres sammen for hånd med resten av sukkeret og kakaoen. Bland de to massene forsiktig sammen. Stryk ut på bakepapir på stekebrett. Stek på 140 grader i ca 15 minutter.

Bunn 2: Hvittene piskes til marengs med melisen, vend inn finmalte mandler, spre den på bakepapir på brett og stek på 160 grader i ca 10 minutter.

Ganache: Smelt smør og rør inn sjokoladen som er delt i biter. Når alt er smeltet og satt i romtemperatur, tilsett fløten som er pisket til krem.

Glasur: Kok opp fløte og glukose, ta av og rør inn sjokoladen.

Rosinene trekkes i vann og sukker, ha i rom mot slutten, la de småputre til laken begynner å tykne litt.

Alle bunnene kuttes til rektangulære biter som kan legges ned i en brødform som er kledd med plastfilm. Legg først nøttebunn, ha deretter på rosinene og kokelaken fra dem, smør på ganache, deretter bunn 2, gjenta disse operasjonene til formen er full, avslutt med nøttebunn.

Pakk i plast og la kaken sette seg noen timer på kjøl. Ta ut av formen, legg på en rist og hell glasuren jevnt utover, slik at det dekker sidene også. Avkjøl igjen.

Kutt i gode skiver ved servering, server på høykant.

Tilbehør? Trenger den det?

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar