RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Herpet løvene til Ringnes for 100.000 i fylla

De to løvene som står utenfor Christian Ringnes' Mini Bottle Gallery, skal ha fått betydelige skader under hærverket.
De to løvene som står utenfor Christian Ringnes' Mini Bottle Gallery, skal ha fått betydelige skader under hærverket. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Sist oppdatert:
«Fylla har skylda» holdt ikke i retten - nå må de to unge mennene punge ut.

OSLO SENTRUM: De to unge mennene på 22 og 27 år hadde hatt en fuktig kveld på byen i mars i fjor, da de angivelig fant ut at nachspielet burde inneholde litt mer spenning enn tradisjonelt.

Etter å ha drukket 5-6 øl på en drøy time tok de turen til Kirkegata og Småflaskemuseet - eid av Christian Ringnes. Utenfor galleriet står to løvestatuer i messing. 

Det er da de to mennene så disse at fristelsen ble for stor. 

Hørte høyt smell
For i følge to vektere, som befant seg omtrent 50 meter fra stedet hørtes plutelig et høyt smell. De to løp ut i gata, der de møtte de to tiltalte, som i følge dem selv verken hadde sett eller hørt noe.

De prøvde sågar å løpe fra stedet, men ble raskt innhentet av vekterne, som også tilkalte politiet, da de ble kjent med at de to løvestatuene nå var veltet.

De to tiltalte skal på dette tidspunktet ha nektet å snakke med vekterne, men pipen fikk raskt en annen lyd, da det ble klart at stedet skal være videoovervåket fordi det ligger ved siden av Departementenes Service Senter.

Les også: 2,5 milliarder for nye Oslo-trikker - vanskelig med alternativ

Avslørt av video
Opptaket herfra viser tydelig at de to tiltalte stanser ved løvestatuene og at de deretter dytter og sparker først den ene, så den andre, så de velter og blir liggende skadet på fortauet.

I en samtale med politiet i ettertid erkjente begge to straffeskyld for skadeverket, som i følge rettsdokumentene beløper seg til totalt 96.289,75 kroner.

Elskede løver
Christian Ringnes, som eier Småflaskemuseet, takker politiet for rask oppklaring av saken.

- Det er gjort et veldig godt politiarbeid. Vi visste ikke hvem dette var, så vi trodde vi måtte avfinne oss med veldig kjedelig hærverk. Men så hadde de altså blitt tatt på fersk gjerning. Da ble jo spørsmålet om vi ville anmelde, og det ville vi selvfølgelig, sier Ringnes til Nettavisen dittOslo.

Ringnes kjøpte løvene for flere år siden hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Danmark. Han forteller at løvene ikke er spesielt kostbare, men at de har stor affeksjonsverdi.

- De er elsket, og særlig av små barn som synes det er morsomt å sitte på dem. Det synes vi selvfølgelig bare er hyggelig, sier Ringnes, og fortsetter:

- Vi synes det var litt morsomt å ha dem utenfor Småflaskemuseet, for å vise at dette er et sted hvor det foregår noe spesielt, sier han.

Les også: Anmelder Oslo katolske bispedømme for medlemsjuks

- Vi ble veldig lei oss
Ringnes så ikke selv løvene da de var skadet, men forteller at de skal ha fått skader på halene, i selve messingen, i tillegg til et knekt ben.

- Den ene hadde fått et skikkelig lårbensbrudd. Vi ble jo lei veldig lei oss, dette er jo gamle og ærverdige løver, men jeg mener at når noe ødelegges på denne måten, så skal det repareres, sier Ringnes. 

Les også: Her må du ha universitets-jobb for å få bo

- Veltet ved et uhell
Men på tross av at de to gjerningsmennene ble tatt på fersken, trakk de sin skylderkjennelse da de nylig møtte i Oslo Tingrett.

22-åringen forklarte da at det var 27-åringen som sparket litt i den ene statuen så den veltet, mens de ikke skal ha gjort noe med den andre.

27-åringen sa i tingretten at han ikke kan huske å ha sparket i løven, men erkjenner å ha sittet på den, så den veltet - ved et uhell.

Videofilmen som angivelig viser at de to tiltalte faktisk veltet statuene, er imidlertid slettet, men retten innkalte de to vekterne som vitner, og trodde på deres versjon av historien.

- At det ble anvendt en god del kraft for å få veltet den ene statuen, underbygges av at statuen var tung og godt festet til fortauet, skriver Oslo Tingrett i sin dom.

Dermed ble de to tiltalte dømt for hærverket, og ble ilagt en bot 15.000 kroner, eller 29 dager i fengsel. I tillegg må de betalte 77.031 kroner i erstatning for reparasjon av den ene løven.

Begge de to tiltalte vedtok dommen på stedet.

Les også: Nå er alt klart for nye Tøyen

Lik Nettavisen dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere