RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med hest og vogn skal turistene komme enda nærmere Oslo. Her fra Vøienvolden gård.
Med hest og vogn skal turistene komme enda nærmere Oslo. Her fra Vøienvolden gård.

Hestedrosjer i Oslo

I sommer kan hestedrosjene igjen bli sett i Oslo Sentrum, over 50 år etter at de forsvant fra bybildet.

SEnRUm: Vi ønsker å vise fram Oslo fra hestevogna. Det gir en nærmere opplevelse av byen enn om man skulle sett den gjennom en bussvindu, sier Torill Halvorsen, kontoransvarlig ved Alna Ridesenter.

Det er Alna Ridesenter som ønsker å starte opp med hestedrosjene som skal gå faste ruter i Oslo. Ruta vil blant annet gå forbi Akershus Festning, i Karl Johan og forbi Spikersuppa.

Trenger holdeplasser

På onsdagens møte i bystyret, fremmer Rina Mariann Hansen (Ap) forslag om at Byrådet finner holdeplasser til hestedrosjene.

Det som er hinderet for å starte med hestedrosjer i Oslo er at man ikke har noen oppstillingsplass for å ta på passasjerer, og heller ikke et sted å sette av hestene når man henter/bringer dem ned til sentrum, skriver Hansen i sitt forslag til bystyret.

Nærhet til byen

Hun mener at det å se Oslo fra en hestevogn gir en nærhet og en ny måte å oppleve byen på.

De fleste storbyer i Europa har hestedrosjer / turisthester som har bestemte ruter de går i byen. Kanskje vil også andre ridesentre i byen være interessert i å drive med dette, står det videre.

Annerledes taxitur

Hansen foreslår at hestedrosjene settes i gang fra i sommer. Dersom forlaget går gjennom er det altså ikke lenge til du kan høre lyden av hover mot asfalten midt i Oslo by. Halvorsen forteller at Ridesenteret er klare til å starte opp drosjevirksomheten allerede fra begynnelsen av mai. Nå venter de bare på klarsignal.

Både kusk og hester er klare. Hestene er godt voksne, rutinert hester som er vant til bybildet. De har blant annet kjørt i byen tidligere i forbindelse med ulike arrangementer, sier Halvorsen

Turisttilbud

Hestedrosjene vil først og fremst være et tilbud til turistene

Men det er klart at hvem som helst som ønsker det kan ta seg en tur, sier hun og opplyser at til sammen seks ekvipasjer er satt av til å frakte turister og andre hesteglade rundt i byen.

Hestedrosjene hadde sin storhetstid tidlig på 1900-tallet. Ifølge Statistisk årbok for Kristiania, var det 35 holdeplasser for hestedrosjene i år 1900. I 1912 hadde tallet falt til 19, og den siste holdeplassen ble lagt ned i 1951.

Automobildrosjene fikk sine fire første holdeplasser i 1908, et tall som hadde økt til 67 i 1951 da den siste holdeplassen for hestedrosjene ble borte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere