Gå til sidens hovedinnhold

Het moteguide til Øyafestivalen

Dropp de høyhælte skoa, heng ball- kjolen bakerst skapet og finn fram stråhatten. Hilde Marstrander forteller alt om hva som er hot og not på festival.

GRÜNERLØKKA: Iført rosa cowboystøvler, kjole i safarimønster og knallrød leppestift kommer Hilde Marstrander ruslende nedover Markveien. Motejournalisten, som også er redaktør for designmagasinet SNITT, har tatt på seg det ansvarsfulle oppdraget med å lære Østkantavisas lesere ett og annet om festivalmote nå som selveste Øyafestivalen står på trappene. Der hun nærmer seg smilende, ser det ikke ut som oppgaven hviler altfor tungt på hennes smale skuldre.

Vel innenfor dørene til vintagebutikken Frøken Dianas Salonger, tar det kun få sekunder før Marstrander ivrig griper tak i et plagg.

- Buksedresser er veldig hot nå. Gjerne stylet med et kult bredt belte, og selvfølgelig sommerens store hit: gladiatorsandaler.

Marstrander saumfarer klesstativene målrettet mens hun fortsetter krasjkurset.

- I fjor var det mer 40- og 50-tallsinspireret mote. I år er vi nærmere i tid. Du ser mye 80-tallsinspirerete klær med brede seilerstriper på tvers og forvokste t-skjorter som har blitt kjoler. Safari- og militærlooken har også blitt veldig populært i det siste, men det bør ikke overdrives for det kan lett bli litt fargeløst.

Fjong i farger

Farger er nemlig et must denne sommeren, også på festival.- Bruk gjerne en knallgult, turkist, eller rosa belte for å sprita opp antrekket. Ceriserosa er superhot! Solbrillene skal også være fargesterke nå, men også pilotbriller og store "Olsen-tvillingene"-solbriller er fremdeles i motebildet., forteller hun mens vi fortsetter nedover mot Fretex.Marstrander understreker at du ikke skal behøve å blakke deg selv om du vil henge med på motene.- Jeg synes det er fint at det har blitt så mye mer vanlig med gjenbruk. Finanskrisa har nok bidratt litt til det, så aldri så galt at det ikke er godt for noe, sier Marstrander.LES ALT OM ØYAFESTIVALEN HERHun har grepet tak i en Betty Barclay bomullsjakke i beige inne i butikken.- 260 spenn er ikke så verst, hvis denne er ekte. Det er nesten så jeg får lyst til å shoppe selv, utbryter hun og griper tak i en rød sydvest.- Praktisk når det regner!

Comfy Cowboy

Men Marstrander anbefaler å la gummistøvlene ligge hjemme hvis regnværet holder seg borte.

- Selvfølgelig er gummistøvler praktisk på festival, men dersom det ikke regner vil jeg heller anbefale cowboystøvler. De er mye mer komfortable.

Nettopp komfort er et viktig stikkord når det gjelder festivalmote, ifølge Marstrander. Det klinger godt i øret på en journalist som knapt klarer å holde seg oppreist på én centimeter høye hæler.

Ballkjole - bånn i bøtta

- Du skal ikke gå med ballkjole og høyhælte sko på festival. Også hvite bukser og store håroppsetninger er upraktisk. På festival skal du kle deg komfortabelt og enkelt. Mye stil med få virkemidler, understreker hun.

En hatt er for eksempel helt riktig tilbehør på festival, skal vi tro vår moteekspert. Og i hattebutikken Holm finner hun akkurat det hun leter etter.

Hot med hatt

- Både fedorahatter og trilby-hatter i lyse farger og strå passer fint i sommervarmen, sier hun og demonstrerer hvordan trilbyen har kortere brem enn en fedora.

Innenfor dørene på Bik Bok har Marstrander full oversikt sekunder etter at hun har trådt inn i butikken.

- Disse retro t-skjortene med sterke farger og band-aktig trykk er kule på festival. Og disse øredobbene er kule til en hvit hatt for eksempel, sier hun og griper tak i ett par med rosa paljetter.

- Hold hodet høyt

Selv forsøker motejournalisten å ikke være så opptatt av trender på det personlige plan.

- En ting er hva motebransjen dikterer og hva kjendisene har på seg, men du kan ikke kjøpe deg stil. Den er i ditt eget hode. Hvis man selv synes man ser stilig ut, synes andre det også, så det er bare å holde hodet høyt, understreker hun og legger til:

- En festival skal jo først og fremst handle om musikken og å ha det gøy. Ikke om mote...Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer