RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hett i hagen


PEIS PÅ: Bygger du peis på en terrasse eller veranda, skal den stå på murt fundament og ha minst 47 centimeters avstand til brennbart materiale, informerer Bjerke.
PEIS PÅ: Bygger du peis på en terrasse eller veranda, skal den stå på murt fundament og ha minst 47 centimeters avstand til brennbart materiale, informerer Bjerke.
Med en peis i friluft blir sommeren lengre og de lyse kveldene ekstra sene.

– Vi bruker den særlig om kvelden, når vi sitter oppe lenge. Mest for kosens skyld, forteller Gullaug og Morten Pless. De har en egenkomponert utepeis i en krok på verandaen.

I peishyllen over flammene ligger det kull med en rist over.

– Dette er en glimrende grill, forteller eierne.

Peisen er belagt innvendig med ildfast stein og skifer. Pipa av kobber er skrudd sammen av en blikkenslager, og er blitt skjøtet på ettersom hekken bak verandaen har vokst.

– Det ble en krok etter at vi bygde en trapp som kommer ned her, så da gikk det an å slå to fluer i en smekk. Peisen er laget på sparket, påstår Morten Pless. Og innrømmer at han er nevenyttig.

Les også: Hot med hagelykter

Prisforskjeller

For de av oss uten en håndverker i magen eller huset, finnes det likevel mange muligheter for peiskos utendørs. Utepeiser finnes i prisklasser fra et par tusenlapper og oppover til det tidobbelte.

– Man må tenke på behovet sitt før man kjøper, sier salgssjef Lars Erik Sundby Ekeberg hos utepeisleverandøren RKC. Ekeberg hevder at prisen i stor grad beror på hvor god peisen er som varmekilde.

– Om du ønsker en peis med bare litt flamme som skaper stemning og som du kan grille på, holder det med en av de billige, mener han.

Disse egner seg dårlig til sprengfyring, så ønsker du en som holder uterommet varmt, må du oppover i pris.

– De dyrere har man glede av også utover høsten. De holder lenger på varmen, noen modeller også en stund etter at flammene er slukket, forteller Ekeberg.

Les også: Planlegg hagen med en gartner

Under tak

De fleste modellene holder seg innenfor én kvadratmeter i utstrekning på bakkeplan, men ønsker du litt armslag til kokkeleringen, går det an å bygge på med bord, benker og hyller.

– I Norge er det jo på grunn av værforhold litt vanskelig å bygge et helt utekjøkken, men det er flere som lager seg veranda med tak og innreder med peis, kjøkkenbenk og bord, forteller kategorisjef hos Maxbo, Jacob Carlsen.

Han hevder at utepeisen nå opplever en renessanse.

– Nye modeller er stadig under utvikling og på vei inn, forteller han.

Les også: Helt vilt i hagen

Skulptur i hagen

Du må ikke nødvendigvis fyre opp i utepeisen for å ha glede av den. Noen peiser fungerer også som de reneste hageskulpturer. For eksempel den høye og pyramideformede modellen Rais Gizeh.

– Den blir bare finere med tiden, hevder daglig leder i Varmefag, Sindre Baardson.

Stålplatene får etter hvert en rusten farge av vær og vind. Ønsker du å fremskynde prosessen, går det an å ta hageslangen fatt og spyle.

– Den er laget av corténstål, så selv om den ruster, ruster den aldri igjennom. Den kan stå ute året rundt i flere år, forteller Baardson.

Les også: Denne hagen liker ikke sneglene

Mobil peis

"Gjør det selv"-peisene leveres på pall, og består ofte av fire store deler som må monteres. Enda enklere er det med mindre, mobile utepeiser.

– Vår mobile peis kan stå ute hele året, men er også lett å flytte på, forteller Vidar Kronstad i Krontech.

Han selger flyttbar utepeis i rustfritt stål. Disse minste peisene egner seg nok aller best til grilling, men om du kjøper med et rustfritt lokk, har du plutselig et lite bord når peisen ikke er i bruk.

Les også: Dram fra egen hage

Brannvern

– Du trenger ikke søke om tillatelse for å montere utepeis, men det kan selvfølgelig være smart å lufte dine planer med naboen, sier Ekeberg.

Også fagansvarlig i Brannvernforeningen, Ivar Bjerke, hevder at bruk av utepeis i større grad anses som et forurensningsproblem enn en potensiell kilde til brann.

Likevel leker man ikke med ilden, og noen regler må du forholde deg til.

– Bygger du peis på en terrasse eller veranda, skal den stå på murt fundament og ha minst 47 centimeters avstand til brennbart materiale, informerer Bjerke.

Står peisen på en terrasse med tak, må skorsteinen gå igjennom taket.

– Har du peis eller annet ildsted i hagen bør det være minst tre meter til husveggen, og det anbefales å montere en gnistfanger på skorsteinen, sier Bjerke.

– Pass også på at ikke greiner og kvister fra trær henger over peisen, råder Ekeberg hos utepeisleverandøren RKC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere