RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hetvin til rullekake


ANBEFALT: Vi tar en hetvin til Tom-Victors smaksbombe
ANBEFALT: Vi tar en hetvin til Tom-Victors smaksbombe
Hete viner med høy alkohol må til for å rulle i takt med Tom-Victors smaksbombe av en tømmerstokk.

Dette er jo en rullekake, i den forstand at den er fylt og rullet. Likevel er dette milevis fra den tørre, syltetøypregede rullen jeg er oppvokst med. Her er bunnen saftig, og den kraftig kryddersmakende kubben er dekket med sur-søte kirsebær, fet, søt krem og kraftig sjokolade. Noe så mektig trenger noe like markant i glasset.

Hetviner for eksempel portvin, madeira, søt sherry eller marsala vil ha den nødvendige ekstra vekten. Deres høye alkohol vil rense fet og mektig krem og sjokolade. Røde hetviner vil nok være førstevalget for mange, gjerne noen på "fruktfronten" som er gode og aromatiske. Likeledes kan "hvite" hetviner matche krydderne spesielt godt, madeira vil gi en spesielt god rensende effekt med sin syrestruktur.

Mitt førstevalg er imidlertid en banyuls. Dette vinområdet ligger langt sør i Frankrike, nær spanskegrensen, og den vinen jeg hadde tilgjengelig var Banyuls Rimeage Cornet & Cie, Cave de l"Abbe Rous, Banyuls. Den stammer fra den største produsenten i området, men er dessverre ikke tilgjengelig i Norge for tiden. Derfor kan 32616 Cuvée Léon Parce, Dom. du Mas Blanc, Banyuls, Frankrike. Kr 148.30 være et fullgodt, tilgjengelig alternativ, selv om dette på flere måter er to forskjellige viner.

Fellesnevneren er den blå druen grenache områdets viktigste og at alkoholen er litt lavere enn i en portvin. Begge vinene takler fett uten problem og gifter seg flott aromamessig både med kirsebær, krydder og sjokolade.

Av Ole Martin Alfsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere