RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Heyerdahls spissfindige strek

I disse dager viser Kon-Tiki Museet en hittil ganske ukjent, men desto mer fasinerende side av Thor Heyerdahl. At han var en særdeles samfunnsengasjert og bevisst mann, er ingen hemmelighet, men at han evnet å illustrere sine tanker godt, er neppe allmenn kjent.

BYGDØY: Thor Heyerdahl tegnet mye av det han opplevde fra tidlig barndom, ofte med kommentarer og tekster til. På Kon-Tiki Museet vises 55 av hans tegninger, hovedsakelig fra 1930- og 1940-årene.

Tegningene er interessante illustrasjoner til samtiden, både innen politikk, sport, vitenskap, kunst og kultur. De illustrerer også at Thor Heyerdahl, helt tilbake til 1930-årene, hadde et kritisk skråblikk på samfunn, verden og vedtatte sannheter. For ham var menneskers bestrebelser verden over ganske like i innhold, men med stor variasjon i form.


Fra norske vidder til Polynesia

Heyerdahls tegninger fordeler seg i tre hovedtemaer. Første del er fra 1934 og 1935 hvor han illustrerer selvopplevde gleder og frustrasjoner på sine mange turer i skog og fjell. Hans kjærlighet til naturen kommer tydelig frem i de enkle tegningene.

Andre temadel er fra 1937, da han nygift reiste med sin kone, Liv, til Polynesia, til øya Fatu-Hiva. Formålet med reisen var å gjøre feltarbeid til hovedfagsoppgaven i zoologi. Reisen resulterte også i en del humoristiske tegninger fra opplevelser underveis og på øya. Drømmen om sydhavsøyene hadde muligens ligget der lenge. Allerede som 8-åring laget han tegningen med tittel "Sydlandsk kystlandskap med hytte på stolpe".


Samfunnsengasjement

Tredje temadel er en serie med tegninger fra 1940 og 1946. Disse tegningene er kanskje de mest interessante, her viser Heyerdahl for alvor sitt samfunnsengasjement. Motivene er mer urbane og all tekst er nå på engelsk. Tegningene er både humoristiske, satiriske og ironiske i tillegg til å være kritiske kommentarer til verdenssituasjonen under og etter andre verdenskrig.

Utsøkte inspiratorer

Thor Heyerdahl var en stor beundrer av den danske maler, tegner, forfatter og skuespiller Robert Storm Pedersen, bedre kjent som Storm P. Hans varme humor, frodige fantasi og forbannelse over sosial urettferdighet fascinerte og inspirerte Heyerdahl. Thor Heyerdahl hadde også stor sans for sin gode venn Piet Heins tegninger og dikteriske grukker.

Heyerdahl sluttet å tegne i slutten av 1940-årene. Med all publisiteten og oppmerksomheten som hans ekspedisjoner og bøker resulterte i, strakk ikke lenger tiden til. Thor Heyerdahl var lykkelig innehaver av usedvanlig mange talenter som han forvaltet vel. Hadde han satset videre med blyanten ville han antakelig vært en berømt tegner og satiriker.

Utstillingen vises lørdager og søndager fra 12.00 - 13.00 i 2006, søndager fra 12.00 - 13.00 ut januar 2007, eller etter avtale med museet. Adressen er Bygdøynesveien 36.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere