*Nettavisen* Nyheter.

«Hijab ut av barnehagen, SFO og skolen»

Frp ønsker å forby hijab i barnehager, SFO og barneskoler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Klikk på bildet for å forstørre.

Roy Hammerø, Leder Gamle Oslo Frp og bystyrekandidat for Oslo Frp.

Oslo Frps forslag om forbud mot bruk av hijab i barnehager, SFO (aktivitetsskolen i Oslo) og grunnskolen fikk nesten enstemmig støtte på Frps landsmøte 14. mai 2011. Det er det meget gode grunner til, selv for et parti som generelt sett er skeptisk til forbud og påbud.

I dette tilfellet er det imidlertid både riktig og nødvendig. Hijab er et symbol på politisk islam, først tatt i bruk av den islamistiske organisasjonen Det muslimske brorskap i Egypt. En organisasjon som er kjent for å spre fundamentalisme og vold.

LES OGSÅ: - Gutter i Norge greier å styre seg selv om de ser håret til små jenter

Hijab har altså ingenting med religionen islam å gjøre som sådan, og det ofte brukte argumentet om hvorfor vi ikke skal forby andre religiøse symboler som f.eks. det kristne korset, holder med andre ord ikke mål.

Oslo Frp mener at bruk av hijab på små barn er gjort i en bevisst hensikt, nemlig å skape et klart skille mellom de som etter foreldrenes press eller sosialt press, av enkelte defineres som såkalte gode muslimer, og resten av deres medelever. I tillegg skal hijab være til hinder for å vekke menns begjær.

Siden ingen menn skal begjære jenter som tilhører barnehage, SFO eller grunnskole bør dette symbolet ut fra disse institusjonene jo før jo heller. Dette er skadelig både for enkeltmennesket og for samfunnet som helhet, da det bidrar til en sterk segregering allerede i tidlig alder.

Oslo Frp vil minne om at dersom Norge skulle vedta et slikt forbud så er vi ikke alene om det. Tvert imot så har både andre europeiske land, som f.eks. Frankrike og land med muslimsk majoritet som f.eks. Tyrkia og Tunisia innført et forbud mot hijab i skoleverket og/eller offentlig institusjoner.

At det i muslimske land eksisterer et sånt forbud bekrefter at hijab ikke har noe med religionen islam å gjøre. I så fall er det veldig underlig at land med muslimsk majoritet skulle forby noe som skulle være et krav eller anbefaling i islam.

LES OGSÅ: Frp vedtok forbud mot hijab i barneskolen

Det som er verdt å merke seg er at bruk av hijab på barn er noe som gradvis har «tatt av» de siste årene. For ca. ti år siden var dette et helt uvanlig fenomen i Norge.

Det paradoksale er at det i de fleste muslimske land, også de som ikke umiddelbart kan kalles liberale, som f.eks. Pakistan, er ikke bruk av hijab på barn vanlig, tvert imot. Årsaken til dette er at man i muslimske land vet hva hijab symboliserer.

I Norge og Vesten derimot har man gått rett i den sedvanlige kulturrelativistiske fella, og har derfor angst for å påpeke negative trekk ved en praksis som blir etablert hos en minoritet. Dette er feigt og rammer først og fremst de barna som blir påtvunget hijab.

Den såkalte kvinnebevegelsen bør fokusere på dette i stedet for å telle antall prosent av kvinner som er direktører eller styreleder i A/S er!

Man kan i mediene få inntrykk av at Frp står alene hva gjelder våre anføringer om bruk av hijab i disse institusjonene. Dette stemmer imidlertid bare når vi fremmer konkrete forslag om å gjøre noe med det.

Ledende Ap- og SV-politikere har for ikke lenge siden uttalt seg negativt om barnehijab. SVs partileder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen uttalte til Dagbladet 24. februar 2010 følgende: «Jeg synes det absolutt er uønsket med barnehijab fordi det hemmer barns utvikling og deres mulighet til å ta selvstendige valg.

Hijab i barneskolen i Norge er noe som har kommet de siste åra. Jeg oppfatter det som tvang overfor småbarn og det hindrer dem i å delta på lik linje med andre barn i norsk skole».

Aps parlamentariske leder Helga Pedersen fulgte opp i Dagbladet 23. februar 2010 og sa følgende: «Hvis små jenter blir tvunget til å gå med hijab mot sin vilje, så er det undertrykkelse. Jenter og gutter skal ha samme plikter og retter i det norske samfunnet».

Frp er altså ikke alene med å se de negative konsekvenser med hijab på barn. Den store forskjellen er imidlertid at vi vil gjøre noe med det. At Ap og SV synes det er helt greit med forbud mot lakrispiper fordi det kan gi assosiasjoner til røyking, men stritter mot et forbud på et sted det virkelig trenges er både flaut og utrolig.

Roy Hammerø,
Leder Gamle Oslo Frp og bystyrekandidat for Oslo Frp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag