RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hilde (28) overlevde kreften


Hilde Vestlund fikk kreft da hun var 25 år. I dag er sykdommen overvunnet, og hun ser lyst på livet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Hilde Vestlund fikk kreft da hun var 25 år. I dag er sykdommen overvunnet, og hun ser lyst på livet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
For mange oppfattes kreft som synonymt med en dødsdom. Men veldig mange blir faktisk friske igjen, sier Hilde Vestlund fra Grefsen, sykepleieren som opplevde å bli pasient.

GREFSEN: Høsten 2005 oppdager 25 år gamle Hilde Vestlund en kul i leggen. Hun er sykepleierstudent, spiller håndball og lever et aktivt liv. Hun kan jo ikke være syk.

Det er sikkert ingenting, forteller Hilde til seg selv, men usikkerheten blir for stor og hun oppsøker Radiumhospitalet for en sjekk. Bare for å være helt sikker.

Å leve med kreft

Hilde får diagnosen Ewing sarkom, en sjelden ben- og bløt- vevskreft. Året som følger blir en tung periode inn og ut av sykehus, elleve cellegiftkurer, to operasjoner, en høydosebehandling og strålebehandling. Hilde er i perioder helt utslitt av sykdommen.

Men helt fra begynnelsen fikk jeg beskjed fra legene om at det var større sjanse for at jeg ble frisk, enn at jeg ikke ble det. Det gjentok jeg for meg selv gang på gang i løpet av sykdomstiden. Det var den beskjeden som gjorde at jeg klarte å holde motet oppe

Uforberedt på sjokket

Sjokket som grep henne samtidig med beskjeden om sykdommen, kan hun ikke forklare.

Å få beskjed om at du har kreft er noe man ikke kan forberede seg på. Jeg trodde jeg var forberedt jeg visste jo at det var en mulighet for at jeg var syk da jeg oppsøkte lege men jeg var det ikke. Jeg tror ikke noen kan være det, eller forstå hvordan det føles å få en slik diagnose, hvis man ikke har opplevd det, selv.

Men sjokket ga seg raskt, og Hilde lærte seg å leve med usikkerheten en slik sykdom fører med seg.

Vi mennesker er gode til å tilpasse oss. Det var der og da at sjokket var størst.

For mye negativ fokus

Det Hilde vet nå er at veldig mange som får kreftdiagnosen, blir friske. Det visste hun ikke da.

Jeg savnet å høre om de det har gått bra med. De man leser eller hører om er stort sett de som har tapt kampen mot kreften. Selv opplevde jeg at selv om det i perioder kan være tøft og veldig vanskelig å være syk, så kan det gå bra. Man kan bli frisk igjen. Det er et budskap jeg gjerne vil formidle.

Viktig med nettverk

For Hilde var det viktig at nettverket hennes fungerte godt. Og hun oppfordrer de som opplever at deres nære får kreft, til ikke å være redd for å bry seg.

Heller bry deg en gang for mye enn en gang for lite. Jeg vet ikke hvordan jeg hadde klart meg uten venner og familie.

Likevel kunne pågangen bli slitsom, særlig under cellegiftbehandlingene, fordi jeg hadde så lite krefter. Mange spurte «hvordan sliten føler du deg?» Det var vanskelig å beskrive. Det var som en influensa så sliten blir du og gang det med 10, eller kanskje 20, sier Hilde.

Nytt syn på livet

Hun opplevde også å lett bli irritert over andres «små» problemer.

En kamerat ringte og lurte på hvordan jeg hadde det. Etter å ha fortalt hvordan jeg følte meg, klaget han over å ha vært forkjølet en uke, og at byturen forrige helg måtte avlyses. Da husker jeg at jeg tenkte «hvorfor forteller du det til meg? Jeg har kreft», sier Hilde, som likevel syntes det var godt at vennene ikke bare så på henne som syk.

Sykdommen har fått henne til å se litt annerledes på livet.

Man får et annet perspektiv på hva som er viktig. Hverdagslige problemer betyr ikke så mye i den store sammenheng.

Ser lyst på livet

I dag er Hilde ferdig utdannet sykepleier. Selv om hun til daglig jobber med en annen pasientgruppe enn hun selv var en del av, har hun kanskje en litt bedre forståelse for hvordan pasientene har det.

Jeg vet hvordan det er å ligge på sykehus. Da jeg var syk ville jeg bare hjem. Jeg reiste fra sykehuset så raskt behandlingene var overstått. På sykehus er man hele tiden en «pasient». Jeg ville føle at jeg fortsatt var meg, sier Hilde, som i dag ser lyst på fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere