*Nettavisen* Nyheter.

Himmelsk kombinasjon

Corton-Charlemagne, Grand Cru, Bonneau du Martray 1993(vare nr. 5956801, kr. 738,90, bestillingsutvalg) Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Verdens beste fisk fortjener en sublim vin som drikkefølge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Denne uken er det fiskenes konge som står på menyen. Piggvar er uten tvil noe av det beste havet har å by på: saftig, smaksrikt kjøtt med herlig, elegant smak og god stekesjy. Her blir piggvaren servert med en bløt og rik polenta med parmesan, kantareller og sprøstekt pancetta.

Eleganse og kraft

Denne retten krever et seriøst vinfølge. Har man først kostet på seg en eksklusiv råvare, er det helt på sin plass med en vin av samme kvalitet. Her vil en moden, hvit burgunder være perfekt. Vi er ute etter eleganse og kraft, kombinert med en moden, utviklet stil med jordlige aromaer og mineralitet.

Intet annet sted i verden kombineres disse egenskapene på like vellykket vis som i Burgund i Frankrike. Burgund på sitt ypperste er i en egen klasse, som dessverre ingen andre vinområder har naturgitte forutsetninger til å konkurrere med.

Verdt hver krone

Ukens vin er Corton-Charlemagne, Grand Cru, Bonneau du Martray 1993(vare nr. 5956801, kr. 738,90, bestillingsutvalg). Vinen har en kompleks og moden aroma av sopp, sitrus, eik, aprikos, nøtter og mineraler. Smaken er slank og syrlig med en perfekt balansert fedme. Den har en utviklet jordlig stil med godt integrert eik og en flott, lang, mineralsk avslutning.

Sammen med piggvaren viser vinen seg fra sin aller beste side. Den elegante, syrlige, mineralske stilen er perfekt til det sarte fiskekjøttet. Vinens utviklede aromaspekter er en meget god match også for kantarellene, og både mat og vin komplementerer hverandre optimalt. Dette er en topp vin som nærmer seg 20 års modning, og prisen er deretter. Men skal man først koste på seg noe ekstra godt, er det liten tvil om at denne vinen er verdt hver eneste krone.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.