*Nettavisen* Nyheter.

Himmelsk plateslipp

Blue Basement hadde nylig releasekonsert for sitt nyeste album, Orbits. på trommer f.v.: Petter Nøding, vokalist Hanif Kawousi, gitarist Martin Miguel Almagro Tonne og bassist Erlend Storsul Opdahl. Foto: FOTO: LINE RUNDMO

To år etter sitt forrige album, stiger Blue Basement opp fra studiodvalen. Med den ferske plata, Orbits, ønsker gutta å ta deg med til stjernene. Det klarer de ettertrykkelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Albumet Orbits ble sluppet 8. september i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blue Basement presenterte låtene fra Orbits: bra gutta, bra! Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Gutta i bandet håndterer flere instrumenter med største selvfølgelighet. Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Hanif Kawousi fikk skryt for sin oppgraderte stemmebruk. Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange tok turen til releasepartyet i sentrum onsdag 8. september. Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

Blue Basement ble stiftet i 2005. 5 år etter er de klare med album nummer to. f Foto: oto: Tonje Thilesen

SENTRUM: – Det du hører på Orbits, er at vi har utviklet oss betraktelig siden forrige album, sa Blue Basement i forkant av sitt releaseparty på utestedet, Sjokoladefabrikken, i sentrum.

Navnet på denne ”bula” er ganske beskrivende for Blue Basement. Musikken deres er til tider som sjokolade i min munn, mens fabrikken, eller fabrikkarbeidet, gjenspeiler deres arbeidskapasitet, pågangsmot og stålkontroll. Til tross for ung alder (18-20), virker det som om de har oversikten.

Gutta vet hvor de vil, på en nøktern måte. Hanif Kawousi, Martin Miguel Almagro Tonne, Erlend Storsul Opdahl og Petter Nøding vil først og fremst satse i Oslo, samtidig som ”Orbits” vil være tilgjengelig over hele verden via iTunes. CD’ en er å få kjøpt fra 4. oktober i både digitalt og fysisk format. Inntil da må man kontakte en av gutta for å få kloa i den. Selv i «Syden» kan man kanskje snart høre dem.

– Jeg har noen kontakter i Spania. Vi skal prøve å få satt opp noen gigs der, fortalte Martin. (Gigs = konsert, journ.anm) .

Godt håndverk

Blue Basement leverte i hvert fall en bra konsert på releasedagen, 8. september, og de klarte å dra med seg publikum, uten at taket letta. En uhøytidelig spørrerunde om hva folk syntes om bandet, kan oppsummeres slik: godt håndverk med snedige vendinger, veldig fint – jeg liker dem godt!, de drar den oppbrukte indiemusikken til et nytt nivå, og musikken deres makes me happy.

Vokalist Hanif fikk spesielt mye skryt for sin etter hvert så gjenkjennende, dype og jevnt over behagelige røst.

Diskografi

– Han har blitt flinkere til å bruke stemmen! sa folket, som hadde møtt opp på Sjokoladefabrikken denne kvelden.

– De har blitt flinkere på det tekniske, ble det også nevnt.

Blue Basement ble stiftet i 2005, og ga ut en demo, The Body Is A Rotting Mass, i 2006. Deretter fulgte de opp med singelen, Silverspoon (single), som kom på albumet Norwegian Wood Music for China vol.1 2007, en samle-cd serie som gir artister og band fra Norge/med norske medlemmer en sjanse til å få presentert seg for det store kinesiske markedet.

I 2008 var de klare med sitt første album, Half Moons And Hurricanes, utgitt på October Party Records. Singelen, med samme navn som albumet, ble også sluppet samme år. Så skulle det altså gå to år før Blue Basement ble klare for plateslipp nummer to.

September 2010 markerer begynnelsen på fortsettelsen for bandet. Med Orbits er det meget mulig at gutta kan gjøre det stort, også utover Oslogrensene.

Eget sound

– Vi tenkte litt verdensrom og stjerner med denne plata. Orbits hørtes kult og fengende ut. Navnet passet bra til soundet og det mer tekstelige, fortalte kvartetten.

– Musikken er ganske spaca i perioder, sa de.

Og kanskje det er nettopp det som har vært suksessoppskriften deres så langt? Orbits byr på 10 originale låter, som spenner fra fengende melodisk pop til atmosfærisk power-rock og progressive rytmepartier. Tekstene er inspirert av blant annet tradisjonell persisk litteratur og beat-poesi. Blue Basement er inspirert av artister og band, som Jaga Jazzist, Frank Zappa, The Doors, U2, Coldplay og Sigur Rós.

– Vi prøver ikke å etterligne dem. Vi har havna på en sound, som vi kan definere som vår, sa Hanif nylig.

Multiinstrumentalister

Han og resten av bandet er fornøyd med resultatet av Orbits. Med på plata har de fått med seg karer som Are Fevang (Ila Auto) og Robin Sohrabi-Shiraz (YTO Solreiser, Captain & Me) Disse medvirker på henholdsvis steel-slide (gitar) og på sopran saksofon.

Det som gjør Blue Basement spesielt, er at de består av en rekke multiinstrumentalister. Med den største selvfølgelighet fremførte de låtene fra sitt nyeste tilskudd til diskografien.

Blue Basement er absolutt et liveband, som kommuniserer med publikum og har evnen til å lage liv. Selv om de står på scenen og ser ut som vaskeekte superstjerner, er de også en av publikum. En av gjengen.

– Er det noen som har et plekter å låne bort? Jeg glemte mitt, utbrøt vokalist Hanif, etter at de var i gang med spillingen.

Fullverdig sirkel

Det ble plekter på Hanif og litt humring fra salen. Relasjonen med publikum var dermed skapt. Folk sugde til seg inntrykkene fra scenen. Noen lot seg rive med og klappet i takt med hoppende kropper. Andre stod rett opp og ned og trampet takten med fotsålen, eller de satt på en barkrakk og trommet med fingrene på låra.

For er det én ting de klarer, Blue Basement, så er det å få fram et engasjement i lytteren. Og her kan man bare si at engasjementet for å høre mer av dem, er stort. Låtene på det ferske albumet utgjør en helhet, og gir med det en harmonisk sirkel av velklang i ørene.

Dette er rett og slett bra, gutta!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.