*Nettavisen* Nyheter.

Himmelstormeren

Fiolinisten Ole Bull var Norges første superstjerne. I morgen har filmen premiere.

Nordberg: Ole Bull spilte på toppen av Kheopspyramiden, grunnla det første norske teater og sin egen stat i Amerika, og er sannsynligvis den eneste nordmann som har solgt badevannet sitt på parfymeflasker.

Turnerte i femti år

- Det er ingen overdrivelse å si at Ole Bull levde et mer eventyrlig liv enn noen annen nordmann har gjort før eller siden. Han var på turne så å si sammenhengende i femti år, et år greide han å spille 274 konserter mens han reiste rundt i Europa i sin egen hestevogn, sier produsent Ole Bernt Frøshaug fra Nordberg.
Ole Bull feiret musikalske triumfer fra han debuterte hjemme i Bergen som åtte-åring med Det Harmoniske Selskabs Orkester til han i en alder av 66 spilte "På solen jeg ser" på toppen av Kheopspyramiden. I mellomtiden hadde han spilt over hele Europa, i USA, Russland og på Cuba, blitt venn med flere svenskekonger såvel som tsaren i Russland og dronningen av Spania, og spilt for Abraham Lincoln i USA.

Bull og Peer Gynt

- Henrik Ibsen lot seg dessuten senere inspirere av Ole Bulls liv, det er ikke vanskelig å se klare fellestrekk mellom fiolinisten og Peer Gynt. Mange vet at Bull grunnla en koloni i den nye verden, hans lovede land Oleana er i dag nasjonalpark i Pennsylvania. Færre er nok klar over at han på veg til San Francisco, etter at kolonidrømmen gikk i vasken, kurerte seg selv for gulfeber ved hjelp av akupunktur.Det er hevet over tvil at han var en mester med buen, men han var heller ikke fremmed for å eksperimentere teknisk med fela; han fikk laget en bue som var lenger enn vanlig og ved å file ned stolen strengene hviler på, satte han seg i stand til å spille firstemt, et fiolinstunt Henning Kraggerud gjentar i filmen, sier Frøshaug som også kan røpe at ham er veldig spent på mottakelsen av filmen.
- Helt umulig å vite før premieren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag