RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hip-hop fra Groruddalen inn i Operaen


Skal til pers: Soud Mahdi, Ida Aisha Maculay, Ane Bækken Solheim , Kadhi Cham og Marion Lund Fransrud øver i studioet på Rommen scene, til onsdagens premiere.
Skal til pers: Soud Mahdi, Ida Aisha Maculay, Ane Bækken Solheim , Kadhi Cham og Marion Lund Fransrud øver i studioet på Rommen scene, til onsdagens premiere.
"Alle som elsker The Planet hopper nå!" Hele Operaen kommer til å hoppe i takt når 13 groruddalsdansere inntar operaen onsdag.

ROMMEN/OPERAEN: – Jeg er nervøs, og som du ser, det er nok jeg som er mest nervøs, sier koreograf Odd Johan Fritzøe.


På gulvet rundt oss ligger danserne hans strødd. De ser ikke særlig nervøse ut. De chiller'n.

Om fire dager skal de innta Norges kulturbastion med et nykoreografert stykke av Fritzøe, til Igor Stravinskys hardtslående musikk.

Det ser ikke til å plage dem stort. De har nerver av stål. De er fra The Planet. Vestli aktivitetshus' sted for ungdom, der særlig dans står i fokus.

Og er det noe disse ungdommene behersker, så er det å stå på en scene.

Hip hop

Fritzøe er oppvoskt i Liberia, utdannet fra Elfenbenskysten, og har mottet både scenekunstprisen og Kritikerprisen.

Sammen med noen av de fremste hip-hop-danserne fra The Planet har han utviklet en forestilling med utgangspunkt i ungdommenes egne bevegelser og ideer.

Danserne har improvisert og komponert fram et helt eget uttrykk, akkompagnert av Igor Stravinskys mektige ballettmusikk «Vårofferet».

Fellesskap

Forestillingen Bror handler om det rå felleskapet, kraften og rytmen i ungdomskulturen. Sammen med det rituelle uttrykket i Vårofferet av Stravinsky, blir Bror en slagkraftig, drivende og vakker forestilling hvor unge sårbare mennesker slynges inn i lagånden, inn i felleskapets krefter og til et brorskap.

Av og til blir enkeltinvidet kastet ut, men danserne på The Planet insisterte på at alle skulle med til slutt - ingen skulle ofres - som i orginalen til Stravinsky.

LES OGSÅ: Danserne i Floorknights og Quick drømmer om å slå gjennom internasjonalt

Disse danser

Følgende dansere bidrar: Ouasim Ahssain, Rohil Arif, Kadi Cham, Marion Lund Fransrud, Inger-Helene Jeremiassen, Mira Kristiansen, Vijai Kurunathan, Ida Aisha Macauley, Suad Mahdi, Hermon Selemon, Ane Bækken Soleim, Ousman Souleymane og Azzedine Souleymane.

Ingen er i tvil om at flere av dem kommer til å prege norsk kulturliv i årene som kommer. Så kom deg til Operaen!

Se dansen her

Sjekk ut Den Norske Opera og Ballett på skjeriOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere