*Nettavisen* Nyheter.

Hiphop på alle nivåer

Hiphop Huset åpner om kort tid på Majorstuen en skole for alle aldre og nivåer. Pådriverne har bygget om lokalene med egne hender og ønsker nå å vise hiphop som den respekterte dansestilen den er.

MAJORSTUEN: 15. januar åpner landets første hiphop-danseskole i Majorstuhuset. Det er ildsjelene Paulo Herrera og Huyen Huynh som står bak Hiphop Huset, med god assistanse fra Camilla Tellefsen og de andre danseinstruktørene. Lokalet i Majorstuhuset er revet ned og bygget opp med egne hender, resultatet er to treningssaler, en kreativ sal, 15 instruktører, kurs i alle de ulike danseartene innenfor hiphop og 50 kurs i uken.

Pedagogikk og frihet

Jeg har alltid hatt en drøm om dette her. Det som er ekstra bra med skolen er at vi klarer å samle alle de ulike menneskene som gjør noe innenfor hiphop og lage et fundament for å vise at hiphop er noe positivt, forteller Huynh. Både hun og Herrera har vært med i dansekompaniet Circle, som for alvor ble kjent under talentprogrammet "Kjempesjansen".

Dette skal være en skole for alle. Hiphop er en dansestil som har stor individualitet og som er personlig, forteller Tollefsen.

Første uken skolen har åpent vil det avholdes åpent hus og prøvetimer for at besøkende skal kunne se hva skolen driver med. Hiphop-miljøet har vokst de siste årene, og nå mener danserne at hiphopere selv må ta et tak for å vokse samtidig med miljøet.

Vi vil få frem dansen som den er, få den på lik linje med de andre dansestilene på høyskolenivå, sier Huynh.

Det som er spesielt med oss er at instruktørene har lang erfaring, både fra shows og koreografi. I tillegg har vi utdannete pedagoger, forteller Huynh. Både hun, Herrera og Tollefsen har pedagogisk bakgrunn og erfaring med barn.

Elevene skal føle seg sikre på at de får det pedagogiske fundamentet i faget, de skal føle seg trygge på at de får det de betaler for, sier Herrera.


Kreativt for alle aldere

Pådriverne ønsker også å kunne vise at hiphop er positivt og vil kunne få frem hiphop med den respekt den fortjener. Kulturen oppsto mellom 1970-80-årene.

Mange trekker egne slutninger når de ser musikkvideoer og slik dans, men det som ikke kommer frem er at denne kulturen fokuser på det positive. Bakgrunnen for hiphop startet i de fattiges gettoer. Da de som hadde penger kunne gå og danse disco, samlet de fattige seg i gettoene for å ha det gøy, sier Herrera.

Street dance var også noe de fattige gjorde, for de hadde ikke noe å holde på med. De danset på gatene. Nå har hiphopen utviklet seg masse og er ikke lenger for bare fattige. Med skolen har vi klart å beholde det kreative å frie ved danseformen, samtidig som skolen er organisert, sier Huynh.

Vi ønsker å starte noe sunt og positivt, sier Tollefsen, mens Herrera forteller videre at det er viktig for ungdommene å kunne ha forbilder.

Ungdommen trenger noen som kan si ifra til de, i tillegg til å kunne jobber med gode holdninger og respekt for hverandre, mener Herrera. Skolen er for alle aldersgrupper, fra fire år og oppover.


Vennlige kvelder

Instruktørene forteller at de regner med at det vil kunne være rundt 25 stykker på hvert kurs, men understreker at de ikke har ubegrenset med plasser.

Elevene skal føle at de blir tatt hånd om. Målet vårt er å kunne være der for alle individene. Selv om man er i en time, skal instruktøren kunne ta seg tid til et minutt for å hjelpe enkelte også, sier Herrera

Det satses også på fredags-jam. Dette er en slags dansefest for alle. Her skal man kunne danse fritt, snakke med instruktører og utveksle meninger og det de har lært, sier Tollefsen.

Disse fredagene har også rom for battles.

Dette var et vennlig oppgjør man benyttet seg av før i tiden. I stedet for å gjøre dumme ting, tok man oppgjør ansikt til ansikt, ved bruk av battle. Dette betyr at man danser mot hverandre, sier Huynh.

Nå har battle også en del av dansestilen, og instruktørene tror at dette er sunn motivasjon, fordi det er vennlig.

Fordelen med battle er at det gir motivasjon. Poenget er det at selv om den ene vinner en dag, må man fortsette å trene, for neste dag er det noen andre som er bedre. Slike ting gir oss også muligheten til å forklare holdninger. I stedet for å være kjepphøy etter en seier, skal det legges fokus på at man roser hverandre for det man presterer, avslutter Herrera.

For påmelding eller informasjon, sjekk www.norskehiphophuset.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.