*Nettavisen* Nyheter.

Historien om andres liv

Den vanskelige tilværelsen som tyrkisk fremmedarbeider på 1970-tallet er tema når Yasar Yilmaz gir ut sin første roman.

Romsås: Yasar Yilmaz har bodd i Norge i over 30 år. Det har ikke vært like enkelt hele tiden. Nå har han samlet sine erfaringer fra den vanskelige tiden i boken Isens varme ansikt.
Boken handler om den tiden da min familie flyttet fra Tyrkia til Norge. Det er en dokumentaristisk berettelse om en tid som forlengst er bak oss, sier Yilmaz.

Andres liv

Boken som foreløpig er trykket kun på tyrkisk er blitt solgt i mange eksemplarer. Mange norsk-tyrkere kjenner seg igjen i historien.
Mange har fortalt meg at jeg skriver om et liv som er helt likt deres. Jeg synes at det gir enda mer troverdighet til min historie. Det er ganske mange som har opplevd den tiden på samme måte som meg, sier Yilmaz.

Kulturkonflikter

For en unggutt som kom fra en landsby rett uten for Ankara var det norske sam funnet en gåte.
Bestefaren min kom hit først og min far fulgte etter. Så kom jeg hit. Bestefaren ble regelrett lurt til Tyskland av en annen tyrker, og han vendte tilbake til Tyrkia. Vi andre ble her.
Den første tiden ble preget av forsøk på å lære seg de nye samfunnskoder og hardt arbeid.
Jeg har gått på videregående skole og slet veldig med det forholdet lærere og elever har. I Tyrkia har lærere enorm respekt. I Norge er det et mer avslapppet forhold.
Det hører med til historien at tyrkere kaller Vigelandparken for Naken-parken.

En svarting

Boken inneholder også en god del bilder. Det siste bildet i boken bærer tittelen "En svarting i Norge".
Det er jeg som er på det bildet. Slik var det den gang. Den tiden er for lengst forbi, sier Yilmaz. Mange har fortalt meg at jeg skriver om et liv som er helt likt deres
Yasar Yilmaz

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag