Historier fra oppveksten

Da Arne Svingen skrev sin første bok, gikk han i femte klasse på Grorud skole. Mas fra barndomsvennene fra Grorud hvert julebord har ført til at han nå kommer ut med "Pøbel- komiteen".

Grorud/Majorstuen: I fem år har Arne Svingen fra Grorud jobbet med ideen om å skrive en oppvekstroman fra Grorud. Men først i disse dager blir "Pøbelkomiteen" å finne i bokhyllene.
- Det er en historie jeg har gått med lenge. Jeg har lenge hatt lyst til å skrive om hvordan det var på Grorud på 70-80-tallet. Det ligger mange gode historier der, forklarer forfatteren som skrev sin første bok da han gikk på Grorud skole. I femteklasse. Den gang var det en cowboy-historie, men etter den tid har Svingen vært innom de fleste sjangre. Men nå er det hele fem år siden han sist kom ut med en voksenroman.
"Pøbelkomiteen" er første roman Svingen bruker Grorud som setting for histoiren.

Sant og usant

- Alt i boken stemmer med omgivelsene, men hendelsene er delvis sanne og usanne.
Men hva som er sant eller ikke sant, vil ikke Grorud-forfatteren ut med. Det forblir Svingen og kameratenes hemmelighet.
Det var kameratene fra oppveksten på Grorud som har bidratt til at det nå kommer en bok fra Grorud. Hvert år møtes de 15 guttene fra den gamle komiteen til julebord. Da blir det ofte masing fra komitemedlemene om at Svingen må ta pennen fatt, og skrive ned de gode historiene fra oppveksten. Men i selve skriveprosessen har forfatteren selv vært sjef.
- Jeg har ikke brukt kameratene mine underveis. Alle husker forskjellige detaljer rundt det som har skjedd. Det blir sikkert irriterende når de leser den og kommer med innspill om hva jeg kunne ha hatt med, og jeg skjønner at jeg kanskje kunne gjort det bedre. Men det er ikke meningen at alle historiene skal fortelles. Du kan nok godt si jeg er mer nervøs for kameratene mine sine reaksjoner enn kritikerne sine, ler Grorud-mannen som har bodd på Majorstua de siste ti årene.
- Jeg håper jo at ingen av dem blir støtt, fortsetter Svingen som er sikker på at det blir julebord i år også.
- De skal få lese den når den kommer ut, sånn at jeg kan forberede meg på om det skulle bli slåsskamper, ler forfatteren.

Innholdsrik oppvekst

Svingen har ikke mye vondt å si om oppveksten sin på Grorud. Når han møter mennesker fra andre steder og forteller om barndommen, stusser han litt. Var det bare på Grorud det var morsomt å vokse opp?
- Jeg har alltid mange historier å fortelle. Da hender det jo jeg lurer på om de virkelig hadde det så kjedelig. Jeg hadde ihvertfall en veldig innholdsrik oppvekst. Grorud var et fantastisk fint sted å vokse opp, fortsetter Svingen som ikke lenger bruker så mye tid i Groruddalen. Det blir bare når han drar til tannlegen. Da reiser han til Grorud senter.
Men Svingen har vært innom skolen han gikk på etter at han flyttet fra dalen. Forfatteren er nemlig brennende opptatt av å få barn og ungdom til å lese. Da Svingen selv var ung, leste han så mye som han aldri har gjort siden.
- Jeg har vært veldig mye på skoler på Oslo Øst. Det virker som det leses mye mindre nå, og det er trist. Det er viktig at vi får bruke fantasien vår, påpeker Svingen som også holder skrivekurs når han reiser rundt på skolene.
I dag utgir Svingen to bøker - "Svart Elfenbein" og "Pøbelkomiteen". Men den allsidige forfatteren hviler ikke av den grunn. Han er nemlig allerede i gang med neste prosjekt. Denne gangen blir det en barnebok. Og da bør ikke noe julebord stå i fare. For i barnebøkene er det meste usant.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.