*Nettavisen* Nyheter.

Historier om mat

Kokken Pål i aksjon

Hva var vel livet uten mat? «Kokken Pål» gir deg både gode oppskrifter og historien bak råvarene på www.lokalavisenfrogner.no i sommer.

TEKST: NILS SKUMSVOLL

Oslo øst: Pål Isdal Solberg, i visse østkantkretser bedre kjent som «Kokken Pål», er mannen som en torsdag kan finne på å servere ekte trøndersodd til tre hundre personer.

Lørdag står han kanskje bak grytene i bryllupet til kompisen din og en hvilken som helst hverdag steker villmannen sjøabbor på engangsgrill i Sofienbergparken. I tillegg kan han stort sett historien bak hver eneste ingrediens han tilfører rettene.

Han er rett og slett sykelig opptatt av mathistorie.

I sommer deler han sin interesse med Lokalavisens lesere på våre nettsider, og sannelig legger han ved noen aldeles herlige oppskrifter også.

Råvarene

Pål er svært seriøs når det kommer til det å diskutere mat.

Når vi i tidligere tider reiste, var det for å få tak i mat. Hele reise- og handelsmønsteret vårt ble bestemt av hvor vi fant hvilke råvarer. I jakten på pepper og annet krydder gjenoppdaget vi jo blant annet Amerika. Nordmenn har også blitt preget av å ha handlet mye med mat. Vi seilte fisk ned til kontinentet, men returnerte ikke med tomme båter. Vi kom tilbake med eksotiske krydder, frukt eller nøtter og det er en myte at norsk mat er kjedelig. Vi har importert svært mye spennende, og ikke vært redd for å bruke det, fastslår mannen, som ofte kan observeres vandrende med en pose ferske råvarer i den ene hånda og penn og papir i den andre.

Pål er glad i å eksperimentere, men skal altså vite historien til måltidet før han kvesser kniven, skrur på gassovnen eller setter fyr på grillen.

Viktig historie?

Hva i alle dager betyr det om maten er fra mørk middelalder eller etterkrigstid så lenge den smaker?

Mat har vært en indikator på hvem du er og hvor du er fra både i forhold til klasse og geografi. Vi vet mye om hva de spiste på forskjellige hoff og i overklassen, og sakte men sikkert begynner vi også å få mer kunnskap om hva vanlige folk spiste. Mat griper inn i alle deler av et samfunn. Det er kultur, næring, moral og politikk. Ikke glem at mat er noe du må ha hver dag, og du overlever ikke uten, svarer han strengt.

Hvis du følger en råvares reise gjennom historien, vil du ofte møte både det absurde og det morsomme. Bare se på hvilken rolle te spilte for løsrivelsen av USA, salt for frigjøringen av India eller brød for revolusjonen i Frankrike, avslutter Lokalavisens sommergjest på nett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.