Historisk bygning

Fra fabrikkeier Wilhelm Blystad til folket.

Fra fabrikkeier Wilhelm Blystad til folket. Foto: FOTO: SORIA MORIA

Fabrikkeier Wilhelm Arnt Blystad fikk bygget Kulturhuset Soria Moria i 1928 – til beste for bydelens befolkning. Og huset er fremdeles i familiens eie.

torshov: Han må jo ha vært en sjenerøs mann, Blystad, som hadde omtanke for egne ansattes fritid og kulturelle utvikling.

Soria Moria åpnet dørene 2. juledag 1928, og Rudolf Nilsen skrev åpningsprologen til dette bygget, tegnet av Thorvald Astrup, som lyste opp som et rosa eventyrslott blant grå murgårder på Torshov.

Just her må byen ha et filmens slott

og navnet ikke være Thorshaug kort og godt,

men Soria Moria – fjernt og stjerneblått! ...
skrev Nilsen

Opprinnelig huset Soria Moria kino, bibliotek og restaurant, samt postkontor, seks butikker, to leiligheter og en mengde kontorer.

Kinosalen var nok hovedattraksjon, en av byens største, faktisk, med opprinnelig 1012 sitteplasser. Allikevel kunne kinokøene strekke seg flere hundre meter oppover Vogts gate!

Soria Moria har vært gjennom mange bruksendringer og ombygginger, og da biblioteket flyttet til Sandaker i 1977 overtok Nationaltheatrets filial Torshovteatret de lokalene.

I tillegg til Torshovteatret og Soria Moria Bar & Bistro huser kulturslottet i dag også Cosmopolite, Magneten bar og Soria Moria Laboratoria, som er et teaterkollektiv. Pluss et par atelieer. Det er ikke dårlig selv for et kulturslott.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag