*Nettavisen* Nyheter.

Historisk design

Designeren Rudy Wolff skulle gjerne levd i et tidligere århundre, men tar til takke med å lage klær med inspirasjon fra fortiden. Foto: André Jerman

Designeren Rudy Wolff bruker fortiden som inspirasjonskilde.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Frogner: I hjemmeatelieret til Rudy Wolff finner du fløyel, sateng, brokader, kniplinger, snirkler og små våpenskjold.
I tillegg til skjønnheten, er det detaljrikdommen og det møysommelige håndverket i historiske kostymer som tiltaler meg, sier Rudy.

Dronning for en dag

Designeren, som er utdannet historiker og stylist, arbeider mest med spesialbestillinger fra private kunder, og de befinner seg både i Norge og utlandet. Faktisk selger hun halvparten av kolleksjonen utenfor landets grenser. Wolff lager selskapsklær og kostymer, gjerne til festivaler eller rollespill, men også mindre tilbehør, som vesker, belter og halsbånd.
Jeg plukker gjerne fra tidligere stiler, men gjør det mer anvendelig for dagens publikum. De siste årene har den greske og romerske gudinnestilen vært populær, og det er et stort marked for middelalderdesign. Hollywood setter preg på motebildet, det har vært flere store filmproduksjoner fra disse epokene de siste årene, og de er absolutt en inspirasjonskilde for meg, sier Rudy, og avslører at hun gjerne skulle levd i en annen tid.
Jeg føler jeg er født i feil århundre. Det er alt for få anledninger til å gå med disse klærne, sier hun. Designeren har likevel fått brukt en åttedelt, sort 1800-talls kjole i helgen, da hun deltok på Operaballet.
Operaballet er en mulighet til å være dronning for en dag.

Vakre ting

Rudy Wolff gjør alt selv og forteller at all fritiden går med. Det kan ta opp til 40 timer å lage en kjole, mens det tar en kveld å lage mindre assessoirer.
Jeg bruker gjerne feriene til å lage de store tingene, som for eksempel kjoler fra slutten av 1700- eller begynnelsen av 1800- tallet, men en veske eller en halsbåndbestilling kan jeg lage raskt, sier hun. Designeren lager aldri to like ting. Alt skal være unikt.
Det fine med designprodukter er at de er unike. Dessuten ville jeg begynt å kjede meg hvis jeg skulle lage kopier, sier Rudy. Allerede i 18-årsalderen begynte hun å designe og sy klær, men da var det mest som hobby. Etter noen år ble det mer profesjonelt.
Jeg har alltid vært opptatt av vakre ting. Design bør ikke handle om status, men uttrykke personlighet og egen skjønnhetssans. Det er gått for langt i vår tid når merke er viktigere enn smak, sier Rudy Wolff. Kolleksjonen kan du se på www.rudywolffdesign.com.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.