RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk foreldrefront


(Bak f.v.) Geir Brekke (Engebråten), Lillin Knudtzon (Tåsen), Cecilie Dueled (Korsvoll) og Brit Reinsli (Korsvoll), (foran) Ola Ringsaker (Grefsen/Engebråten), Brita Opheim Sauar (Kringsjå), Erik Borge Skei (Grefsen) og Knut Olseng (Nordberg), er noen av FAU-representantene som har gått i bresjen for samarbeidet.	Foto: Karl Andreas Kjelstrup
(Bak f.v.) Geir Brekke (Engebråten), Lillin Knudtzon (Tåsen), Cecilie Dueled (Korsvoll) og Brit Reinsli (Korsvoll), (foran) Ola Ringsaker (Grefsen/Engebråten), Brita Opheim Sauar (Kringsjå), Erik Borge Skei (Grefsen) og Knut Olseng (Nordberg), er noen av FAU-representantene som har gått i bresjen for samarbeidet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
For første gang har foreldrerepresentanter fra samtlige skoler i en bydel dannet felles aksjonsgruppe mot Utdanningsetaten. De krever skoleplass for bydelens barn i bydelen.

NORDRE AKER: Nå har vi blitt enige om en felles plattform og skisser til hvordan vi mener den uholdbare skolesituasjonen i bydelen kan løses, bekrefter Erik Borge Skei, leder av Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Grefsen barneskole.

FAUene ved samtlige av bydelens grunnskoler; Ullevål, Kringsjå, Tåsen, Korsvoll, Maridalen, Nordberg, Engebråten, Kjelsås, Disen og Grefsen, stiller seg bak brevet som ble sendt til utdanningsbyråd Torger Ødegaard (H), Utdanningsetaten (UDE) og Kultur- og utdanningskomiteen i bystyret tidligere denne uken.

I brevet hevder foreldrene at UDEs tallmateriale for antall barn i bydelen er feil, og de ber om at det omgående blir satt i gang tiltak slik at alle Nordre Aker-barn skal få skoleplass i bydelen.

To nye skoler

Overfylte skoler har skapt fortvilelse og frustrasjon i mange familier i bydelen i vår. Nordre Aker Budstikke har skrevet om flere ulykkelige, kommende førsteklassinger som til sin og foreldrenes fortvilelse har blitt varslet om at nærskolen er full. For mange har det betydd at de kanskje må ut av bydelen.

Situasjonen for bydelens ungdomsskoler er også presset. Både Nordberg og Engebråten har i dag langt flere elever enn de opprinnelig er bygget for, mange i paviljonger, og må fra tid til annen avvise elever.

For å løse denne situasjonen mener vi derfor det er behov for en ny ungdomsskole, lagt til Grefsen videregåendes lokaler eller annen tilsvarende lokalisering øst for Akerselva. Prosjektering og bygging må prioriteres med ferdigstillelse til skolestart 2012, sier Skei.

I tillegg mener aksjonsgruppen det er behov for en ny 1-10- skole sørvest i bydelen.

Oslo kommunes kjøp av Berg gård, gjør at dette peker seg ut som et naturlig alternativ til plassering av en skole som også vil kunne avlaste Ullevål og Tåsen, sier Lillin Knudtzon, FAU-leder på Tåsen.

Det er viktig at det nå sikres tilstrekkelig kapasitet, slik at skolesituasjonen kan løses med permanente bygg, og at de forskjellige midlertidige løsningene kan avvikles én gang for alle, sier Skei,

UDEs tall er feil

Skolebehovsplanen 2007-16 angir en befolkningsvekst for Bydel Nordre Aker på 1,8 prosent.

Men det fremgår av årsmeldingen for Nordre Aker at befolkningsveksten i perioden 2002-07 var 3,1 prosent for aldersgruppen 0-2 år, og 2,5 prosent samlet for aldersgruppen 0-17 år. Vi mener derfor at Utdanningsetatens tallgrunnlag er feil, og at de underestimerer veksten i antall elever, sier Brita Opheim Sauar, leder av Kringsjå FAU.

Dette indikerer at veksten er høyere enn angitt i Skolebehovsplanen. Flere skoler i Nordre Aker, som Disen og Engebråten, har vært fulle før de ble ferdigstilte. Det er en tradisjon man kan frykte vil fortsette når veksten i Skolebehovsplanen fortsatt er angitt altfor lavt. Man baserer seg på et sviktende tallgrunnlag, noe som gir et dårlig premissgrunnlag for beslutningstakere og gjør at man til enhver tid er på etterskudd med skoleplasser, sier Knudtzon oppgitt.

Trygghet i nærområdet

Når en skole er full, blir kapasiteten ved naboskolene vurdert før det settes i gang midlertige eller permanente utvidelser. Det står i Skolebehovsplanen fra 2007, og er også argumentet de foreldrene som har fått sine barn henvist til skoler i andre bydeler, har fått til svar når de har klaget til UDE.

Men kapasiteten på skolene i nabobydelene er også sprengt, derfor må det finnes permanente bygningsmessige løsninger i bydelen. I høringsutkastet til Skolebehovsplanen heter det at aldersgruppen 13-15 år «fortsetter å stige frem til 2020», så enten man bruker UDEs vekstprognoser på 1,8prosent, eller en høyere vekst, som vi mener er mer realistisk, er problemet varig og økende, sier Inger Sofie Sørbøl, leder av Kjelsås FAU.

Foreldrene mener det er avgjørende at skoleplassene befinner seg i elevenes naturlige nærområder.

For å ta unna elevveksten må det bygges en ungdomsskole øst for Akerselva, og en 1-10 skole i vest. Slik unngår vi unødig stor forflytning av barn ut fra deres naturlige nærområder. For eksempel vil kun en storskole i Nydalen/Voldsløkka, der elevene må krysse Ring 3, være uheldig, sier Sørbøl.

Brev fortsatt ubesvart

Arbeidet med aksjonsgruppen på tvers av skolene, kom i gang etter et folkemøte i Nydalen i mai, der blant annet Knut Even Lindsjørn (SV), leder av bystyret Kultur- og oppvekstkomité, deltok og oppfordret til samarbeid. Men allerede i april gikk flere av FAUene sammen om et brev til UDE og byråden der de ba om en løsning på ungdomsskoleproblemet i bydelen. Brevet er foreløpig ubesvart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere