RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bindingsverket i Fredensborgveien 5.
Bindingsverket i Fredensborgveien 5.

Historisk og verdifullt

Fredensborgveien 5 er fredet av byantikvaren og kommunen holder på med restaureringen. Selv om det bor folk i bygget er det mer å regne som et museum.

Hammersborg: Den lille bygården fra første halvdel av 1800-tallet har stall, utedo og smie i bakgården og bygget er typisk for Oslos gamle arbeiderstrøk. Selve gården er bygget i tømmer, og i resten av området er mesteparten av denne forstadsbebyggelsen forsvunnet.

I Fredensborgveien 1 til 5 ligger husrekken som er typisk for området, og nå har kommunen kommet langt med restauringen av nummer 5, etter at byantikvaren fredet gården. De mener den er usedvanlig godt bevart og er lite endret siden den ble oppført.

Flott sted å bo, men det er litt kaldt her, sier en av beboerne som ser frem til mer sommervarme. Det er to personer som i dag bor i hver sin leilighet i gården, og de er begge enige om at stedet er mer et museum enn en vanlig bolig. De håper kommunen får mer penger til å gjøre ferdig arbeidet nå, ettersom huset er blitt fredet. Blant annet står det igjen takarbeider og en del maling. I bakgården er det som å komme inn i en annen tid. Plassen er dekket med hardbrent teglstein lagt i fiskebensmønster og det er sannsynligvis drevet en smie der. I et rom er det nemlig et åpent ildsted som i dag er helt inntakt.

Byantikvaren har samarbeidet med Norsk Laft og Treskurd ved Wiggo Pettersen, og arbeidet ble gjennomført etter antikvariske prinsipper, forteller Marte Boro fra byantikvaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere