RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk perle skal fredes


UNIK TERRASSE: Antikvar Tove Solbakken (t.v.) fortalte de mange fremmøtte om mosaikkterrassen ved Christinedal, tegnet av Harry Fetts mange kunstnervenner. Alle foto: Leif-Dan Birkemoe
UNIK TERRASSE: Antikvar Tove Solbakken (t.v.) fortalte de mange fremmøtte om mosaikkterrassen ved Christinedal, tegnet av Harry Fetts mange kunstnervenner. Alle foto: Leif-Dan Birkemoe
Christinedal på Bryn skal bevares for ettertiden, og mange møtte opp da byantikvaren ønsket velkommen til fredningsmarkering.

BRYN: I sommer varslet Byantikvaren at de ville frede Christinedal etter kulturminneloven, og nå er fredningsforslaget klart.

I den anledning inviterte de sist mandag til en markering med omvisning på eiendommen til tidligere fabrikkeier, kunstelsker og riksantikvar Harry Fett (1875-1962).

Fra industri til boliger

Høyenhall Fabrikker er nå erstattet av boliger. Direktørvillaen, en unik mosaikkterrasse, deler av hageanlegget med dam og flere småhus er imidlertid intakt.

Direktørboligen huser i dag en kunst- og kulturbarnehage, noe som på markeringen ble omtalt som et uttrykk for kreativitet og mot.

I tillegg til byantikvar Janne Wilberg, var riksantikvar Jørn Holme og byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen til stede.

– Riksantikvaren sa at det var flott at vi kan frede Harry Fetts vakre hjem 100 år etter at han ble riksantikvar, forteller Leif-Dan Birkemoe fra Østensjø Historielag. Han var både på utendørs omvisning og lukket seminar i bindingsverksvillaen.

– Byutviklingsbyråden sa i sin tale at stedet forteller mye om Oslos byhistorie. Siden mange av industribygningene er forsvunnet, er det derfor viktig å bevare noe av det miljøet som fortsatt er igjen, sier Birkemoe.

Et Fett sted å være

Christinedal har vært midlertidig fredet siden 2009.

Riksantikvaren kunne som en symbolsk handling på markeringen av fredningssaken overlevere kopi av fredningsdokumentet til Barra Eiendom, som eier Christinedal, og representanter for boligsameiene i Østensjøveien 81. Blomster ble overrakt til barnehagen som takk for gjestfrihet, forteller Birkemoe.

Han merket seg også barnehagens fane, med slagordet «Et Fett sted å være».

– Det er ingen tvil om at barnehagen er stolt av sitt sted, sier Birkemoe med et smil.

– Omvisningen i «harryland» ble tatt hånd om av to antikvarer. De orienterte om terrassen, prydhagen, Mølledammen, arbeiderboligene, låven, trærne, den gule stue og andre verneverdige deler av eiendommen, sier Birkemoe.

FLERE SAKER FRA DITTOSLO:

Klemetsrud-naboer klager på vondt lukt

Nå blir det varmt badevann i Oslo hele året

Lokalpolitikre ikke enige om hvor de skal ha Vestly-plass

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere