Gå til sidens hovedinnhold

Historisk vendepunkt

Arild Knutsen mener heroindebatten er historisk, og forteller om økt håp blant hovedstadens rusmiddelavhengige.

OSLO ØST: Bjarne Håkon Hanssen sier han vil rette flomlys på ruspolitikken, sier en storfornøyd Arild Knutsen.

Lederen av Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) har i en årrekke kjempet for at nettopp det skal skje. I høst fikk han søkelyset rettet mot saken da han ledet aksjonen med de rusavhengige til Stortinget. Kort tid etter kom Bjarne Håkon Hanssens utspill om at Norge må se på muligheten for å bruke heroin som behandlingsmiddel for rusavhengige.

Vil prege rusfeltet

Forrige uke blusset debatten opp igjen, og ruspolitikken var nok en gang på dagsorden i samtlige medier.

Denne gangen for å bli, mener Knutsen.

Bjarne Håkon sender et viktig signal om at rusavhengighet endelig anerkjennes som en sykdom, og at det er der vi må gripe tak i det, sier Knutsen, som mener utspillet vil stå som et historisk tidsskille i norsk rusomsorg.

Det er helt utrolig, det er et historisk vendepunkt, som vil prege hele rusfeltet, sier Knutsen, som mener Bjarne Håkon Hanssen fortjener honnør.

Han har virkelig gått foran i denne saken. Jeg er stolt og mektig imponert over det han har gjort, sier han og legger til at utspillet trolig ville vært utenkelig for bare et halvt år siden.

Hvis en politiker hadde sagt noe liknende da ville vedkommende vært politisk død, sier Knutsen, som mener aksjonen der Oslos narkomane ble invitert inn på Stortinget har vært den utløsende faktoren.

En myte

Debatten de siste ukene fokusert på ulike meninger om utdeling av heroin til tunge rusavhengige. Metoden er kontroversiell, og kritikerne hevder en slik metode vil være å gi opp. I tillegg hevdes det at man slettes ikke vil nå de tyngste brukerne, ettersom metoden innebærer at de må møte opp tre ganger daglig for å få utdelt brukerdosene sine.

Det er en myte. Det er bare å se på brukerne av sprøyterommet, som møter opp daglig for å sette sine doser. Også =Oslo-selgerne møter opp hver eneste dag for å kjøpe blader, og så går de ut og jobber i ti-tolv timer. Og det er virkelig de tyngste brukerne. Det er klart det vil være mye lettere for dem å komme på en klinikk med fagpersonell rundt seg for å hente medisinen de trenger, sier Knutsen.

Problemet er at mange sitter fast i en dogmatisk tenkning rundt rusomsorg,. Og så er det viktig at vi ikke skal adoptere metodene de bruker i andre land, vi må heller la oss inspirere, sier han.

Gir håp

Knutsen tilbringer mye tid sammen med Oslos rusavhengige, og etter de siste ukers debatt har mange fått økt tro på bedre tider.

Brukerne er veldig fylt av håp, sier han.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene