*Nettavisen* Nyheter.

Historisk vin-dom

Vinbladet Vinforum reklamerte for alkohol og ble ilagt mulkt på 200.000 kroner. Nå har Oslo Tingrett gitt bladet medhold.

Furulund: En fersk dom i Oslo Tingrett kan bety slutten på totalforbudet mot alkoholreklame i Norge. Redaktør for spesialbladet Vinforum, Ola Dybvik, fra Furulund kan derfor være med å skrive historie.

- Vi er kjempefornøyd. Dette er en stor seier, sier Dybvik. Han innrømmer at avgjørelsen var uventet, men derfor også ekstra gledelig.
- Det viktigste med denne dommen, er at den er godt juridisk fundamentert og ikke gjort ut fra alkoholpolitiske hensyn. Dommeren i denne saken har gjort en kjempejobbb og vi er veldig glade.

Det var i 2002 bladet valgte å trykke to vinreklamer. Vinene som ble reklamert for selges ikke i Norge og på den måten ønsket bladet å skåne vinimportørene for problemer.
I forkant av trykkingen av annonsen var det et tilsvarende tilfelle i Sverige hvor et svensk tidsskrift vant i retten etter å ha trykket alkoholreklame.
- Dette var et helt bevisst valg fra vår side. Vi følte vel at situasjonen burde være tilfellet også i Norge, forteller Dybvik.
Det skulle den imidlertid vise seg å ikke være.

Sosial- og helsedirektoratet ila Vinforum en mulkt på 200.000 kroner.
Seieren i Tingretten er av stor betydning for bladet.
- Vi er det eneste fagtidsskriftet som ikke får reklamere for det vi skriver om. Resultatet av dette, er at vi har tapt penger i mange år, sier Dybvik.
Blir dommen stående, vil det likevel ikke være mulig å annonsere for vin i nærmeste fremtid, men kun øl og sprit.
- Dette er fordi vin i EØS- avtalen i 1994 ble definert som et landbruksprodukt. Dette gjør at dommen ikke gjelder for vinprodukter og at vi ikke kan annonsere for disse, til tross for at det ikke produseres vin i Norge, sier redaktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.