RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solgt: Det gamle arrestlokalet i Mosseveien 188B står på Byantikvarens bevaringsliste.
Solgt: Det gamle arrestlokalet i Mosseveien 188B står på Byantikvarens bevaringsliste.

Historisk

Det gikk bare to dager etter siste visning før Mosseveien 188B ble solgt. Kjøper får en eiendom med en lang og interessant historie bak seg.

Mosseveien: Nordstrand Blad skrev i forrige uke om det gamle arrestlokalet i Mosseveien 188B som var lagt ut for salg. To dager etter at budrunden startet, kan advokat Marit Johnsrud i Hodneland eiendomsmegling fortelle at bygget er solgt.

Det er akseptert et bud på 2,7 millioner, altså 550 000 over takst. Men salget vil ikke bli formelt godkjent før etter at det har vært oppe i bystyret, ettersom det er kommunen som eier eiendommen, forteller Johnsrud.

Klager i nærmiljøet

Det er ikke hvilken som helst bygning kjøper har sikret seg. Gunnar Pedersen kan fortelle at tomten og bygningen har en lang og innholdsrik historie.

I Aker, en bok utgitt av Aker kommune i 1940 kan man lese om Nordstrand politistasjons historie. Det var klager over forholdene ved Ljabruchausseen, mellom bygrensen Ljan og Ljabru, som gjorde at lensmennene i 1889 stilte krav om sterkere politioppsyn. De mente det burde være 2 fast ansatte betjenter med bopel på Nordstrand. Fogden anbefalte en samlet bevilgning av 5000 kroner til opprettelse av politivakt ved Ljabruchausseen i leid eller egen bygning. Videre foreslo fogden at telefon skulle innlegges til politibetjentene og at lensmennene skulle få en liten godtgjørelse for det betydelige arbeide polititjenesten medførte for dem. Formannskapet foreslo å bevilge 200 kroner, men etter pålegg fra herredsstyret om å ta saken under fornyet overveielse innstilte formannskapet at det ved den påtenkte stasjon ved Ljabruveien skulle ansettes en fast betjent til stasjonens bestyrelse, forteller Pedersen.

4,5 mål til 7500 kroner

I 1890 fremholdt fogden på ny at det måtte organiseres et betydelig sterkere politioppsyn enn tidligere, og krevde 3 faste menn på Nordstrand. Det var beslutningen om politistasjon ved Ljabruveien som førte til at herredsstyret kjøpte et areal på ca. 4,5 mål av eiendommen Vestre Sæter for 7500 kroner. De gamle bygningene på tomten, som tilhørte en annen eier enn grunneieren, ble samtidig innkjøpt for 650 kroner. Til utbedring av disse og til innredning av arrestlokaler bevilget herredsstyret den 8. august i 1890 500 kroner. Til ny hovedbygning, oppført av tre som laftebygning etter tegning av kommuneingeniør Nils Bay, til planering og til anlegg av brønn bevilget herredsstyret i 1891 8300 kroner. Huset var opprinnelig planlagt å koste 11-12 000 kroner, iberegnet planeringsarbeide og uthus, men formannskapet fant ifølge Aker "at bygget må anlegges billigere og etter mindre målestokk, hvorpå kommuneingeniøren ble anmodet om å redusere huset i overensstemmelse hermed." Bygningen inneholder 2 beboelsesleiligheter for politibetjentene med 2 kontorer og arrestlokale. Senere ble det bygget bilgarasje, som politiet en tid hadde felles med brannvesenet, forteller Pedersen videre.

Nordstrand Politistasjon ble nedlagt i 1967. Etter at selve stasjonen ble revet, står nå bare arrestlokalet igjen på den nesten to mål store eiendommen. I prospektet fra megler står det at det er mulig at kommunen også vurderer å selge naboeiendommen; Mosseveien 190.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere