RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historiske funn på Ekeberg


Arkeolog Marianne Bugge Kræmer graver seg møysommelig frem i Ekebergskråningen. Og finner stadig fornminner. FOTO: Ivar Brynildsen
Arkeolog Marianne Bugge Kræmer graver seg møysommelig frem i Ekebergskråningen. Og finner stadig fornminner. FOTO: Ivar Brynildsen
Arkeologer gjør stadig nye funn i området der vi skal få skulptur- og kulturminnepark.

EKEBERG: Om noen dager starter arbeidet med å planlegge hvordan parken fysisk skal se ut. I forkant har det vært viktig å få en oversikt over hvor det er fortidsminner inne i planområdet.

– Vi forventet å gjøre en del funn i området, og vi er ikke skuffet, sier byantikvar Marte Boro til Nordstrands Blad.

Hun sier man nå er i ferd med å få en god oversikt over hvor det er fornminner, og hvor det går an å legge gangveier og stier og vannspeil, og ikke minst hvor det går an å plassere skulpturer uten at de kommer i konflikt med alt det som ligger i bakken.

Hastverk

– Vi har arbeidet under et visst tidspress denne sommeren. Fortsatt er det noen områder vi mener vi trenger å undersøke enda mer nøye. Men vi har ikke fått noen store overraskelser. Det betyr at arbeidet kan fortsette som planlagt. Funnene er stort sett gjort der vi trodde vi ville finne noe, sier Boro.

Frem i lyset

Byantikvaren gleder seg stort til å se parken ferdig. Ikke minst fordi det blir store fordeler for skjøtselen av de arkeologiske kulturminnene. I dag er det ingen merking av hva som ligger i området. Det betyr at brukerne av området ikke aner hva de ser. Og de aner ikke hva de kan skade om de for eksempel fyrer opp en engangsgrill.

Skikkelig merking og stell vil værre til fordel for fornminnene, selv om trafikken sannsynligvis vil øke kraftig.

– Det vil bety mye for Oslo å få merket gravhauger og groper og andre historiske funn i dette området, sier Boro.

Hun mener potensialet for formidling av vår historie er enorm i dette området. Og at kombinasjonen med skulpturpark vil bli flott. Hun gleder seg til at det også kommer på plass en reguleringsplan for resten av Ekebergsletta.

Jorleif Jørgenvåg leder arbeidet med å lage en plan for skulptur- g kulturinneparken. Han forteller at det er Oslo kommune ved Kulturetaten som styrer forprosjektet. Mens det er stiftelsen etablert av Christian Ringnes som betaler de arkeologiske undersøkelsene som nå snart er ferdig.

Neste trinn er å få frem et forslag til reguleringsplan, samt å forhandle frem en avtale mellom kommunen og stiftelsen om etablering og drift.

Arkitekter kommer

– Vi skal engasjere landskapsarkitekter en av de nærmeste dagene. for å få frem skisser og studier på hvordan parken kan bli, sier Jørgenvåg.

Han sier det tenkes konkret på hvordan feminine skulpturer og fornminner kan knyttes sammen tematisk.

– Ikke slik at man bare ser for segskulpturer av steinalderkvinner som bruker kokegroper. Skulpturene her kommer sikkert til å skue både bakover og fremover i tid, sier han. Nå er det fokus på det fysiske landskapet, ikke kunsten.

Mange detaljer

– Det er mye som skal bestemmes innen det kommer et planforslag på bordet i februar/mars. Hvordan kan bekkeløpet brukes? Hvor er det riktig å kutte trær for å bedre utsikten? Hvilke fornminner skal løftes frem og skiltes? Hvordan skal gravhauger stelles? Hva slags belysning skal man ha? Hvordan skal vannspeilet lages? Hvilke stier skal opparbeides? Her må man regne med mye flere mennesker, ikke minst når gondolbanen kommer. Landskapsarkitektene skal blant annet jobbe med detaljene rundt det punktet der gondolbanen kommer. Dette henger sammen med utviklingen av Bjørvika, sier Jørgenvåg.

– Dessuten skal landskapsarkitektene vurdere området mellom Ekebergrestauranten og trikkestoppet ved Sjømannsskolen. Og de skal vurdere markering av utsiktspunktet der Munch sto da han ble inspirert til å male Skrik.

– Området er fantastisk spennende. Mulighetene er så mange at bare fantasien setter grenser, avslutter prosjektleder Jorleif Jørgenvåg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere