RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hit går kjærlighetsturen i høst

Spennende smug, staselige slott og storslagen natur.

Edinburgh sparer ikke på de romantiske ingrediensene. Tvert imot, byen byr sjenerøst på så vel kråkeslott og middelalderbygninger som bratte smug og flotte parker.

Middelaldersjarm

Byens mest kjente landemerke er det mektige Edinburgh Castle, som vokter over omgivelsene fra sin høye klippe. Det var rundt dette slottet byen begynte å ta form på 1100-tallet, så det er naturlig nok her man finner Edinburghs eldste og mest romantiske kvartaler.

Fra Edinburgh Castle og hele veien ned til The Palace of Holyrood og det nybygde skotske parlamentet, går gaten The Royal Mile, engang en kongelig prosesjonsgate, i dag et turiststrøk som bugner av suvenirbutikker, restauranter og kafeer. Å slentre langs The Royal Mile er som å bevege seg gjennom en romantisk saga. Men ikke gå glipp av tverrgatene og det sjarmerende torget Grassmarket med alle sine uteserveringer.

Pass også på å få med deg det lille fjellet, eller kollen, Arthurs Seat – i gåavstand fra sentrum. Herfra ser man hele Edinburgh. Arthurs Seat passer bra for en piknik.

Fakta Edinburgh

Bo: Tigerlily, www.tigerlilyedinburgh.co.uk. Pent hotell i en litt nyere del Edinburgh. Har en av byens beste restauranter.

Spise: Doric Tavern, www.thedoric.co.uk. Knirkende tregulv og klassisk skotsk meny i gamlebyen.

Romantisk tips: Edinburgh Castle, www.edinburghcastle.gov.uk. Her kan man blant annet se de skotske kronjuvelene.

Et Venezia i Belgia

Reisende som tørster etter romantikk, har funnet en ny favoritt: Brugge i Belgia.

Hvorfor? Jo, svaret høres akkurat ut som den romantiske klisjeen det er: pittoreske hus, staselige kirker, brosteinsgater, gotisk arkitektur og – ikke minst – små kanaler som slynger seg fram gjennom byen. Man kan si at Brugge er byen for alle som elsker Venezia, men som likevel har lyst til å reise et annet sted ...

I Brugge, som er en av Europas best bevarte byer fra middelalderen, bruker man som turist mesteparten av tiden på planløs, behagelig vandring innenfor bymuren. Man drikker kaffe på uteserveringer med utsikt over kanalene, og spiser riktig gode middager på byens gourmetrestauranter. Faktisk skal Brugge være den byen i verden med høyest andel av Michelin-stjerner per innbygger!

Brugge-tilreisende med en lidenskap for belgisk sjokolade og/eller øl bør få med seg sjokolademuseet Choco-Story og det lokale bryggeriet Da halve mann.

Fakta Brugge

Bo: The Pand Hotel, www.pandhotel.com. Romantisk boutiquehotell i en bygning fra 1700-tallet.

Spise: Sint Barbe, www.sintbarbe.be. Koselig liten restaurant med belgisk meny og hyggelig personale.

Romantisk tips: Innled gjerne helgen med en kanaltur. Koselig, samtidig som det gir et godt overblikk over byen.

Hav og himmel

I den danske småbyidyllen Skagen handler det ikke om brosteinsgater, kanaler og middelalderslott, i stedet er det lavsesongstemningen og den storslagne naturen som lokker. Når de solbadende turistene har reist hjem, innbyr de milelange strendene rundt byen til lange, deilige, saltstenkte høstvandringer. Blir man sliten, setter man seg i en sanddyne og lar blikket hvile på hav og himmel.

Havet er allestedsnærværende i Skagen. Mest dramatisk er det aller lengst ute på Jyllands nordre odde, Grenen, der Kattegat og Skagerrak møtes. Men havet finnes også på skagenmalernes lerreter, ved havnen og på restaurantenes menyer. På Havnevej ligger spisestedene på rad og rekke.

Rødspette er den lokale anbefalingen.

Fakta Skagen

Bo: Brøndums hotel, www.broendums-hotel.dk. Legendarisk hotell midt i Skagen som har hatt mange kjente gjester i årenes løp.

Spise: Restauranten på Brøndums Hotel, på grunn av den stemningsfulle atmosfæren.

Romantisk tips: Vandre i sanddynene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere