*Nettavisen* Nyheter.

Hjelp barna med bolig - spar arveavgift

VISNING: Økningen av engangssummen du kan arve uten arveavgift har fra i år av har gjort det enda mer lukrativt å kjøpe bolig til barna.

Både barn og foreldre kan spare på at foreldrene sponser barnets første bolig.

Klikk på bildet for å forstørre.

REKLAMERER: OBOS, her representert ved informasjonssjef Åge Pettersen, har i sommer stått bak en kampanje som skal lokke foreldre til boligkjøp. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Klikk på bildet for å forstørre.

PAPIRARBEID: Nina Dybedahl i Webjuristene får jevnlig henvendelser fra foreldre som vil ha råd om kjøp av bolig til barna.

– Studietida er den ene gangen i livet man har virkelig gode muligheter til å overføre verdier fra en generasjon til den neste, uten arveavgift, sier jurist i Webjuristene, Nina Dybedahl.

Ved hjelp av det såkalte utdanningsfritaket kan foreldrene hvert år barna studerer overføre omkring 80.000 kroner til barna uten arveavgift, forutsatt at det overføres månedlig eller kvartalsvis.

I tillegg kommer det årlige fribeløpet for gave eller arv på opptil 70.000 for et foreldrepar, altså 150.000 til sammen.

– Økningen av engangssummen du kan arve uten arveavgift til 470.000 per forelder har fra i år av har gjort det enda mer lukrativt å kjøpe bolig til barna, fortsetter Dybedahl.

– Foreldrene kan dermed betale nesten en million av kjøpesummen for barnet, uten å betale arveavgift. Resten av kjøpesummen kan gis som et privat lån fra foreldrene, og det årlige fribeløpet brukes til tilbakebetaling, foreslår Dybedahl.

Langsiktig investering

– Å kjøpe bolig til barna er en god mulighet til å hjelpe dem inn på boligmarkedet, mener informasjonssjef i OBOS, Åge Pettersen.

OBOS har i sommer kjørt en reklamekampanje som skal lokke foreldre til boligkjøp.

– Da prisene sank, sank også antallet som ønsket å investere i bolig. Men en student skal sannsynligvis være på boligmarkedet i femti-seksti år fremover, slik at midlertidig prisnedgang spiller mindre rolle, påpeker Pettersen.

I regnestykket OBOS presenterer i sine annonser, tar man utgangspunkt i kjøp av en treroms leilighet.

– Dersom man har mulighet til å leie ut et rom, kommer man enda gunstigere ut økonomisk, og sitter igjen med langt lavere månedlige utgifter enn dersom man skulle leid tilsvarende leilighet, sier Pettersen.

I barnets navn

Dersom man skal kjøpe bolig til barna, har man i utgangspunktet to valg: Å gi boligen til barna så den står i deres navn, eller selv stå som eier. Eventuelt kan barn og forelder eie hver sin andel.

– Jeg vil fraråde å gi hele boligen til barna dersom kjøpesummen overstiger fribeløpet, da det vil koste dyrt i form av arveavgift. I stedet kan resten av kjøpesummen gis som privat lån, anbefaler Dybedahl.

Den fordelen et rentefritt lån gir, vil ikke være skattepliktig for barnet så lenge rentefordelen ikke overstiger det årlige fribeløpet på 70.000.

Åge Pettersen anbefaler å satse på en leilighet i et populært område.

– Velg en leilighet som er lett omsettelig, siden barnet sannsynligvis bare skal bo der en periode. Sørg for at borettslaget har husleiegaranti, og sjekk at ikke kvadratmeterprisen er langt over markedspris. I disse lavrentetider er det dessuten viktig å ta høyde for renteøkninger, råder han.

Han sier det har vært jevn pågang av henvendelser med spørsmål om boligkjøp i forbindelse med studiestart.

– Særlig på nyboligprosjekter ser vi mange barn som kommer med foreldrene på slep, sier han.

– Eller egentlig er det vel omvendt: Det er de kjøpelystne foreldrene som drar med seg barna på visning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag