RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BOKVENNER: "Turistsesong" er en bisarr og festlig krimroman av Carl Hiaasen, frister Kathrine Aspaas (nr. to f.v.). Pia Pedersen, Iver Daatland og Mariann Schiefloe tar gladelig imot både anbefalinger og bøker.
BOKVENNER: "Turistsesong" er en bisarr og festlig krimroman av Carl Hiaasen, frister Kathrine Aspaas (nr. to f.v.). Pia Pedersen, Iver Daatland og Mariann Schiefloe tar gladelig imot både anbefalinger og bøker. Foto: Foto:

Hjelp, bøkene vokser meg ut av huset!

Hva gjør du når stua er full av bøker du aldri vil lese igjen? Svar: Hold en bokutdelingsfest.

Dette er en forfatter jeg har gått lei av, og som er helt fantastisk. Jeg var besatt av John Irving og leste alle bøkene hans. Men nå er jeg veldig ferdig med ham. Så ta denne boka, du kommer til å elske den!

Kathrine Aspaas er bokvenn, på alle måter. Den profilerte Aftenposten-skribenten har gjennom årene hatt så mange store leseopplevelser at bokhylla er mettet, og vel så det.

I stedet for å skaffe seg flere hyller og gi boksamlingen totaldominans i stua har Aspaas tatt et valg: De bøkene hun aldri kommer til å lese på ny, bør heller gode venner få glede av.

Derfor har hun invitert til fest i sin nyoppussede leilighet. Et digert spisebord er fylt med lange rekker av Tolkien, Fløgstad, Faldbakken, Elstad, Alnæs, Hiaasen og annen kvalitetslitteratur.

Pølser og øl og vin hører også med, og gjestene tar takknemlig for seg av det meste.
Dere må ikke være beskjedne, altså. Bare måk med dere bøker, oppfordrer verten.

Gjestene sirkulerer opprømt rundt "koldtbordet". Plukker med seg én bok her, en serie der. Betrakter. Blar. Og kommenterer:
Jeg tror jeg har lest den der. Men den husker jeg ikke om jeg har vært borti.

Tabu

Boksamling var en viktig del av dannelsesprosjektet til Gerhardsen-generasjonen. I en tidsalder med langt mindre privatforbruk enn i dag signaliserte bokhylla hvem man var og helst burde være.

Å fylle veggene med bøker er ikke like obligatorisk for folk som etablerer sine hjem i 2008. Ungdommen har for lengst begynt å forholde seg til musikk og film som digitale filer mer enn som fysiske produkter og e-boken ventes å få et marked så snart teknologien er blitt bra nok.

Hvor stas blir det da å la bokhyller oppta verdifull plass i stua?
Jeg må innrømme at jeg har kastet bøker, sier Nikolaj Frobenius, som i høst er "Månedens bok"-aktuell i Bokklubben Nye Bøker.

Dette innebærer at hans historiske roman "Jeg skal vise dere frykten" vil bli spredd i svært mange norske hjem.
Det er et tabu knyttet til kasting av bøker. Men det kan være befriende, også. Helligdommen som omgir temaet, er fristende å rive ned noen ganger, sier han.

En ting er plassproblemet. En annen er at bøker fort antar menneskelige dimensjoner, ifølge Frobenius. Han ser seg nødt til å ta grep når enkelte "stirrer på meg fra bokhylla".

Den beste historien, slik forfatteren ser det, stammer imidlertid fra kjæresten.

For mange år siden fikk hun en hel Barbara Cartland-serie, når hun heller ville ha Bjørneboe. Den tok hun ut i en i en tønne i hagen og brant den. Selv er jeg ikke så drastisk, humrer Frobenius, som har rukket noen turer til antikvaren i løpet av karrieren.

Dedikert

Skjønt, det er ikke alt antikvaren vil ha. Skal vi tro Thore Næss ved Damms Antikvariat, Norges eldste innen faget, nytter det ikke å komme trekkende med sønderlest skjønnlitteratur.

Det må i så fall være noe spesielt med den, for eksempel førsteutgaver. Det trenger ikke være Ibsen eller Hamsun det kan godt være Saabye Christensen. Eller bøker med dedikasjoner, sier Næss.

Fagbøker er et annet kapittel.
Alt som har med historie å gjøre, er interessant: Kulturhistorie, geografi, reise historie i alle fasetter. Emner som andre verdenskrig, polarhistorie og forskjellige typer lokalhistorie kan være av interesse for samlere, sier Næss.

Gjenvinner

Antikvaren kjøper gjennomsnittlig inn for halvparten av prisen hun selger for, opplyser bransjen, og stort sett i cash.

En mindre innbringende løsning er å donere biblioteket til det lokale loppemarkedet eller en av de 44 Fretex-filialene i landet.

Vi driver med gjenbruk av mange slags varer, blant annet bøker, sier Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i attføringsbedriften Fretex.

Folk gir bøker til Fretex, og disse selges i bruktbutikkene. Omsetningen på brukte bøker er økende, og vi jobber med å lage enda bedre bokavdelinger. Bøker vi ikke får solgt, blir gjenvunnet til blant annet avispapir og eggekartonger, forteller Gjermundbo.

Hos Kathrine Aspaas er behovet for resirkulering atskillig mindre enn det var. Sytti prosent av overskuddslageret har nå flyttet ut, opplyser hun på tampen av kvelden.

Det kjennes veldig bra at disse bøkene får nye lesere og et nytt hjem. Stas med en liten hverdagsfest òg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere