*Nettavisen* Nyheter.

Hjelp fra Bellona og Greenpeace

I løpet av uken skal dumpingen av de forurensede massene ved Malmøykalven starte. Motstanderne av dypvannsdeponiet er klare til aksjon.

EGERTORGET/ULVØYA: Vi skal lage "et himla leven", lover Kai Aspheim, leder av folkeaksjonen mot giftdumping.
Søndag var aksjonsgruppen samlet ytterst på Ulvøya for å sjekke at utstyret er på plass. En frossen fjord stopper ikke planene, og værgudene lover mildvær de nærmeste dagene.

Bellona og Greenpeace

Vi har kjettinger og hengelåser parat. Vi mobiliserer til et realt sjøslag ved Malmøykalven. Det blir sivil ulydighet uten vold. Mer røper vi ikke, sier Rune Haaland, mannen som i sin tid stiftet Bellona.
Vi har kontinuerlig overvåking av dumpeområdet, og slår til med en gang arbeidet igangsettes. Og vi blir ikke alene på vannet. Både Greenpeace og Bellona har tatt kontakt med oss og sagt klart ifra at de vil være med på aksjonen, opplyser han.

Feilinformasjon

Lørdag var aksjonistene for femte helg på rad på plass på Egertorget. Badeklaret med illeluktende masse fra Bjørvika, fikk mange Oslo-borgere til å rynke på nesene i vinterkulden. Flere hundre skrev under på oppropet til miljøvernministeren om at hun må gjøre om sitt vedtak.
Protestaksjonen vår opptar mange, mange flere enn de som bor på Malmøya, Ormøya og Ulvøya, sier Knut Chr. Hallan.
Han forteller at for eksempel helgens aksjon på Nesoddtangen kan føre til at kommunestyret der må gjøre om sitt vedtak.
Folk stod i kø for å skrive under på oppropet. Are Damman (sønn av mer kjente Erik Damman) samlet inn 465 underskrifter på knappe to timer. Han la frem for publikum ti punkter som beviser at flere viktige opplysninger ikke var tilstrekkelig vurdert eller fremlagt da Nesodden kommunestyre sa ja til deponi i november, forteller Hallan.

Folkeavstemning

Torsdag kveld stiller derfor aksjonskomiteen opp på kommunestyremøtet. Sammen med Damman vil de overbevise politikerne om at saken må behandles på nytt.

For å få til det må det samles inn 1600 underskrifter på Nesodden. Det er nok til å få en folkeavstemning om at avgjørelsen om dypvannsdeponiet må tas opp igjen, sier Hallan.

Vi har lenker og hengelåser parat, og kontinuerlig overvåking av dumpeområdet.

Rune Haaland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.