Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelp, jeg har to boliger

Det er svært viktig å vite hvilken bolig man skal leie ut, sier administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta. Foto: Huseiernes Landsforbund
Det er svært viktig å vite hvilken bolig man skal leie ut, sier administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta. Foto: Huseiernes Landsforbund
Leie ut den gamle, den nye eller dumpe prisen? Har du gått i toboligfella finnes det flere muligheter, men dårlige råd kan bli dyre.

OSLO: Eiendom har lenge vært ansett som en trygg og god investering for folk med vanlige inntekter, så når den økonomiske nedturen er et faktum i dette markedet, rammer det ekstra hardt.

Mange sitter nå i en klassisk nedtur-skvis. De har kjøpt ny bolig uten å ha solgt den gamle, og plutselig snudde markedet. Salget lar vente på seg, mens doble renter og avdrag løper ubønnhørlig. Mange tyr nå til "dumping-salg", men det finnes andre muligheter.

Unngå skattesmell ved utleie

Har man fortsatt tro på at det skal bli mulig å selge til en bedre pris om et års tid, kan man leie ut en av boligene i et leiemarked som i alle fall i vårt distrikt ikke viser svakhetstegn ennå. Men det er et stort skjær i sjøen.

Skattefriheten for salgsgevinsten kan bli borte, og det tapet kan fort oppveie leieinntekten og mer til. Derfor er det svært viktig å vite hvilken bolig man skal leie ut, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund.

Den som har kjøpt bolig for noen år siden, har gjerne fått med seg en solid verdistigning. Ved salg blir det altså en betydelig gevinst for mange, selv om prisen må ned en del i forhold til hva man kunne forvente for bare tre måneder siden. Denne gevinsten er det viktig å sikre mot skatt. Den som er i en slik posisjon bør definitivt leie ut den nye boligen, og ikke den gamle.

Har man for eksempel kjøpt en bolig for to millioner på slutten av 90-tallet, kan man regne med en prisøkning på 60 prosent. Da kan du leie ut inntil ett år. Leier du ut akkurat ett år eller mer, får du 28 prosent skatt på gevinsten, det vil si 336.000 kroner i skatt, opplyser Batta.

Selvsagt kan man leie ut den gamle boligen i mindre enn ett år, men dette er ikke helt uproblematisk etter husleieloven. Mener leier at det ikke er anledning til å leie ut for så kort tid, kan denne bli boende så lenge at skattefriheten ryker. Da må man vente til leier er ute, og så flytte tilbake selv og bli boende i minst ett år til. Med andre ord ikke en ideell situasjon for de fleste.

Få fradrag for tap

Hvis man derimot har kjøpt den gamle boligen for relativt kort tid siden, og ser at salget av denne vil medføre tap, bør man leie ut den gamle boligen, og ikke den nye. For når leieperioden har vart i minst ett år, vil tapet som oppstår ved salget være fradragsberettiget.

Råder dere generelt folk til å leie ut fremfor å selge med tap nå?

Man må iallfall være klar over reglene ved utleie, sier Batta.

Smart med salgssikring

En annen mulighet som finnes nå er såkalt salgssikring, dobbeltboligforsikring eller mellomfinansieringsforsikring, som boligselgere kan kjøpe for å sikre den som kjøper boligen mot kostnadene ved å sitte med to boliger en lengre periode. Flere har erfart at det er lettere å få solgt boligen når man kan tilby en slik forsikring.

Dette er veldig all right. Det er en sikkerhet, men bakdelen er at man må selge innenfor 90 prosent av takst om man benytter seg av denne forsikringen. Men tror man at prisene synker mer enn ti prosent er ordningen god, sier Batta, som selv tror at prisene kommer til å falle mellom fem og ti prosent i 2009.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!