RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Hjelp til barn av rusavhengige må tas på alvor»


 
  Foto: ARKIVFOTO

«De gjemte og glemte barna» er navnet på et prosjekt som tilbyr hjelp til barn av alkoholikere. Dessverre er dette kun ett av få tilbud som når denne gruppen.

Del på Facebook

Lederen av prosjektet sier til dittOslo.no at samfunnet har prioritert å hjelpe de rusavhengige foreldrene. Og hvor prisverdig det enn er at man hjelper også disse menneskene, betyr det ikke at man i så alvorlige saker ikke kan ha to tanker i hodet samtidig.

LES OGSÅ: - Mamma har alltid drukket

Rusavhengighet er definert som en psykisk lidelse, og dermed kvalifiserer de som lider av dette til helsehjelp. Et liknende løfte har også alle barn, gjennom barnekonvensjonen.

Problemet er at barn av rusavhengige ofte mister beskyttelsen, fordi dem som i første rekke skal gi dem denne tryggheten, selv er ute av stand til å ivareta den.

Utfordringen blir ekstra stor når man vet at mange rusavhengige lever med en skjult avhengighet, og dermed er ikke mangelen på offentlige tilbud til barna nødvendigvis et resultat av manglende prioriteringer. Problemet er at disse barna er vanskelig å fange opp.

Så hva gjør man for å nå disse barna, som uforskyldt lever med foreldrenes rusproblem?

Selvsagt har alle som jobber med barn, som lærere, barnehageansatte og også naboer eller venner et ansvar for å rapportere mistanke om sviktende omsorg til barnevernet. I tillegg har myndighetene et stort og tungt ansvar for å følge opp disse barna.

Silje (20) er barn av en alkoholiker. På dittOslo.no kan du lese om hennes svært vanskelig oppvekst, også etter at hun og søsteren ble tatt av barnevernet.

Hun og søsteren ble en tid separert, de flyttet rundt til godt over ti steder, over store deler av Oslo og Østlandet, og selv om de bodde i fosterhjem ble de sendt tilbake til moren i helger og ferier.

Det er ikke et godt vern av barna. Det bidrar tvert i mot til å skape utrygghet og rotløshet. Når barna opplever å bli kasteball i et offentlig system er fallhøyden stor, og veien kort til selv å få rusproblemer.

I steden burde både politikere og barnevern ta disse utfordringene på alvor, og prioritere barna like høyt som de rusavhengige. Til det kreves både tid, penger og menneskelige ressurser. Men vi har ikke råd til alternativet.

Leder, dittOslo.no, 28. august 2011

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere