RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelp til selvhjelp

Gjennom matlaging, bruk av data og norsktreningstimer skal nyankomne flyktninger som kommer til Søndre Nordstrand lære å klare seg selv.

På Kvalifiseringssenteret VIAs kjøkken står Awan Alsalehi fra den kurdiske delen av Irak og steker vafler. Hun kom til Norge i april for tre år siden. Nå i juni i har hun vært med i introduksjonsprogrammet for flyktninger i to år. Programmet, som ble en lovpålagt tjeneste 1. september i fjor, har vært en realitet på Holmlia siden desember 2002. Målet er at folk skal klare seg på egenhånd i Norge, og at de kommer seg i jobb. Opplegget varer hele dagen uka gjennom, men tilpasses om en deltaker får seg en jobb.
Når en programdeltaker kan nok norsk får hun språktreningsplass på et arbeidssted. Awan Alsalehi hadde språktreningen sin på BROA aktivitetshus, som er treffsted for folk som er har vært psykisk syke.
- Målet er ikke å lære et yrke, men å tilegne seg litt yrkessjargong og å praktisere norsk, forklarer opplæringskonsulent Terje Kristiansen, og legger til at bydel Søndre Nordstrand er kjempeflinke å legge til rette for dette.
- Men vi ønsker oss flere språktreningsplasser i små og store private bedrifter, sier Kristiansen.

Informasjon om lover og regler

Awan Alsalehi har en 50% jobb som renholder på skolen der mannen jobber som morsmålslærer.
- Jeg har lært så mye her. Det er viktig å få informasjon om lover og regler i det norske samfunnet, sier Alsalehi.
Etter vaffelstekingen har den kurdiske kvinnen datatime. Dag Røsvik forklarer hvordan hun skal lage en tabell i Word på PCen foran seg.
- Da jeg begynte kunne jeg ikke noe. Nå bruker jeg maskinen til å skrive jobbsøknader og til å søke på internett.
- Awan er skikkelig flink og har brukt mulighetene programmet gir, mener opplæringskonsulent Pakshan Ahmadi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere