RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjelper deg med veggpynten


Michael Hyldgaard Pedersen i Smart Bygg vet hvilke opphengsløsninger som fungerer best.
Michael Hyldgaard Pedersen i Smart Bygg vet hvilke opphengsløsninger som fungerer best. Foto: Alle foto: Thomas Winje Øijord /NTB scanpix
Det finnes råd for dem som har et tungt bilde stående på vent.

– Sånne universalplugger av plast? Bare glem dem, sier Michael Hyldgaard Pedersen og rister på hodet.

Den danske snekkeren, som eier og driver tømrerbedriften Smart Bygg, har med seg sin egen eske med godsaker. For dem som skal henge opp bilderammer, hyller, lamper, veggklokker, kjøkkenvifter, TV-er, gevir, Munch-malerier og annet på gipsvegger og -tak, er han en redningsmann. Hans løsning er anker, nærmere bestemt gipsanker.

Et vanlig problem

Gips har spredt seg som en farsott i de tusen hjem. Det er det entreprenører og snekkere foretrekker – fordi det er et billig produkt, og fordi det er lettvint å sette opp. Gipsprodusentene, som de norske Norgips og Gyproc, ler sannsynligvis hele veien til banken.

Samtidig lurer vanlige folk på hvordan i all verden de skal få litt tunge gjenstander til å henge på veggene uten at de faller ned, og uten at gipsplaten ser ut som en sveitserost etter at arbeidsoppgaven er gjort.

– Mange kommer hit og forteller at de har brukt vanlige treskruer til å henge opp et veggfeste til TV-en, sier Lars Snellingen, salgsansvarlig hos Clas Ohlson.

– Det går jo ikke, med mindre du tilfeldigvis treffer tre i en av stenderne i veggen. Når veggfestet ramler ut, kommer folk til butikken for å finne en bedre løsning. Noen kommer heldigvis før det skjer. Se her. Du må ha gipsanker, sier han og viser vei mellom varehyllene.

Gipsankertang

Mye heter gipsanker, men ikke alt ligner på ankere. De som gjør det, finnes i mange forskjellige størrelser. Det er snakk om en metallskrue omgitt av en metallplugg. Pluggen folder seg ut som et anker når man skrur på skruen. Michael Hyldgaard Pedersen kan forklare:

– Når du bruker denne typen gipsanker, bør du ha en gipsankertang. Pluggen bør ikke slås inn med hammer, slik mange gjør. Slår du for hardt, kan du nemlig ødelegge gipsen, og pluggen begynne å snurre rundt og rundt.

– Bor et hull som er akkurat passe stort, dytt pluggen med skrue inn i hullet, plasser gipsankertangen over skruehodet og knip forsiktig med tangen til du kjenner at det sier stopp. Så skal du skru skruen igjen til det sier stopp. Ikke skru mer, selv om det egentlig går an, for nå sitter de fire ankerpunktene best bak gipsen, fortsetter snekkeren, som har demonstrert taktikken på en liten gipsplate der resultatet av den finmotoriske skruingen kan sees på baksiden.

Jo større disse ekspansjonsankrene er, desto mer tyngde tåler de. Noen av dem er beregnet for to lag med gips, som er påkrevd hvis veggen fungerer som brannskille. De minste tåler 10-30 kilo, de største 30-60 kilo, ifølge Norgips.

Pilspiss og kraftplugg

Det er flere andre typer gipsankere. Ett av dem ser ut som en liten kobberfarget pilspiss. Den heter «lettfix» for enkel gips og «gipsfix» for dobbel gips. Pedersen har lagt sin elsk på disse «pilspissene».

– De gir bare et lite hull i gipsen, men sitter faktisk veldig godt. Årsaken er at de på baksiden av gipsen åpner seg både oppover og nedover når du skrur en passende treskrue inn i dem. Men husk å banke dem vannrett inn i gipsen. Da sitter de best, understreker snekkeren med hammeren i posisjon.

Gipsankeret kjent under det fengende navnet «Driva metall» har omtrent samme funksjon som lettfix og gipsfix. Forskjellen er at pluggen lager et ganske stort hull, og på baksiden åpner den seg bare én vei.

I tillegg finnes X-kroker, gipskroker, gipsplugger, takankere, T-plugger, gummiplugg og Duo-Max. Man velger produkttype utfra tyngden på det som skal henges opp. Det kan for eksempel nøye seg med enkle stifter og småspikere for svært lette ting, som et lite bilde på en rammevegg.

Opphengsløsninger

Til svært lette ting (opptil cirka 300-400 gram): Små stifter og spikere. X-krok.

Til lette ting (fra cirka 0,5 kilo til 10 kilo): X-krok finnes med én, to eller tre stifter, og jo flere stifter, desto mer tyngde tåler de. Lettfix og gipsfix (pilspisslignende). Driva mini, Driva normal og Driva metall, sistnevnte tåler mest tyngde. Gipskrok. Universalplugg. Gipsplugg/T-plugg. Schneider Electrics Duo-Max (med navnet «Duofast»), rød type skal tåle opptil 10 kilo og blå type opptil 20 kilo.

Til tyngre ting, fra cirka 10 til 25 kilo: Gipsplateanker/ekspansjonsanker. Lettfix og gipsfix. T-plugg. Takanker/kipp-plugg. Driva plus. Duo-Max (Duofast), blå type. Universalplugger i plast eller nylon anbefales også av gipsprodusentene Gyproc og Norgips. Clas Ohlson har for øvrig en gipskrok som skal tåle opptil 25 kilo.

Til tunge ting, fra cirka 25 til 45 kilo: Gipsplateanker/ekspansjonsanker. Gummiplugg (også kalt Rawlnut gummianker). Gyproc anbefaler også noe de kaller «rosett».

Husk at gips er et porøst materiale. Bor store nok hull for eventuelle plugger, og bank dem forsiktig inn med hammeren.

Er du usikker på om det du skal henge opp er for tungt, eller om selve gipsplaten er festet godt nok med mange nok skruer, bør du finne en stender bak gipsveggen for minst ett av opphengspunktene. Elektriske stendersøkere finner treverk bak gipsveggen, og varsler dersom det er vannrør eller elektriske ledninger der du skal henge opp noe.

Et hull i en gipsvegg kan lett sparkles og males over, men først bør du trekke ut eventuelle plugger. Noen typer plugger og ankere må isteden dyttes inn i veggen før sparklingen.

Er du irritert over boligens billige gipsvegger? Ja, gips er et billig materiale, men husk at gipsplater er brannhemmende og demper lyd godt.

Sjekk mer her hos Gyproc.no, Norgips.no og Schneider-electric.no:

TV-veggfeste på et anker

Takankere kan brukes i kombinasjon med ekspansjonsankere til å henge opp et veggfeste til TV-en.

Da bytter du bare ut skruen med krok med en like stor skrue uten krok, forteller Michael Hyldgaard Pedersen, snekker og daglig leder i Smart Bygg.

– Du må imidlertid ha minst seks festepunkter hvis du skal henge en TV på en gipsvegg, og da bør TV-en ikke veie mer enn 45 kilo. Helst bør du sørge for at du treffer en stender i ett av festepunktene. Eller gjøre slik jeg gjorde hjemme: Sette opp et lag med kryssfinerplater bak gipsplatene, sier han.

Ulike typer gipsplater

De fleste boliger og kontorer har vanlig gips, også kalt normalgips. Men det finnes to gipstyper til, forteller Dag Hamre, teknisk sjef hos gipsprodusenten Gyproc.

– Den sterkeste gipstypen er fibergips, som er laget av en blanding av gips og cellulosefiber. Vi selger den tyske typen som går under navnet Fermacell. Den er en del dyrere enn vanlig gips, men så er den også svært solid. Du kan henge opp ting i den med vanlige treskruer, forteller Hamre.

I tillegg finnes gipsplatetypen «robust», som i styrke og pris er en mellomting mellom vanlig gips og fibergips.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere